Николай Младенов е вторият български политик, замесен с Досиетата „Пандора“

Бившият военен и външен министър Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник

Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в „Пандора пейпърс“, съобщи bird.bg.

Бившият военен и външен министър Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август, съобщава DarikNews.

Младенов обясни пред bird.bg, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, обясни Младенов.

Фирмата е учредена няколко дни, след като Младенов започва работа в ООН.

Назначението му е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а във всички документи фирмата е учредена на 9 август 2013 г. Тази дата е вписана собственоръчно от вече назначения специален представител на ООН на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата.

Попитан за това несъответствие Младенов не можа да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но каза, че той е започнал преди мандата му в ООН.

В документите от Досиетата Пандора се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържането на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Николай Младенов от своя страна увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Фирмата на Младенов не е била декларирана

БРРД са се свързали с офиса на Главния секретар на ООН с въпроса дали Afron Enterprises фигурира в имуществената декларация, подадена от Николай Младенов. По устав всички служители на световната организация трябва да декларират своите активи, но тези документи са конфиденциални. От отговора, подписан от говорителя на Главния секретар на ООН се разбира, че там не знаят нищо за тази фирма и тя не е била декларирана.

След мандата си като специален представител на ООН в Ирак Николай Младенов беше назначен за специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. През декември 2020 г. Съветът за сигурност на ООН одобри неговата номинация от Антонио Гутереш за специален представител на ООН за Либия. Младенов обаче отказа този пост, позовавайки се на лични и семейни причини, като оттогава не участва в активната политика, пише DarikNews.

Преди дни стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е другият свързан с политиката българин, който според разследващите журналисти има сметки в офшорни зони, припомня NOVA.

Документите, публикувани от няколко големи световни медии, показват че 35-има политически лидери използват сложни схеми от офшорни фирми, за да скрият колко пари имат. В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, украинският президент Володимир Зеленски, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени на Владимир Путин.

В разследването участват близо 600 журналисти.

Информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги. Повечето от тях засягат офшорни компании в различни държави.

Желание за по-силна защита на средствата може да е една причина за прибягването към офшорни сметка. Наличието ѝ обикновено не означава престъпление, уточни в студиото на NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

„Но ако се намерят причинно-следствени връзки за съставяне на производство, това е друго. Възможно е нещо да е законно, но да е морално неприемливо. За един политик това е важно”, коментира Хампарцумян.

Редно е в декларациите си публичните лица и политиците да посочват всички доходи, включително и офшорните компании, смята правосъдният министър Янаки Стоилов. Не изключи и появата на още факти и имена извън политиката.

„Защо трябва едни или други журналистически разследвания, а не тези държавни органи, които трябва първи да установяват подобни факти, всъщност трябва да ги получават от журналисти. Имайте предвид, че тези разследвания само фрагмент, защото картината е много по-пъстра”, коментира Янаки Стоилов.

Коментар дойде и от държавния глава.

„Моите очаквания са българските служби и правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона и очаквам така да работят, че в България да не остават неразкрити кутии на „Пандора”, заяви Румен Радев.

Междувременно се разпространи информация за участие офшорни компании на Британските Вирджински острови и на вече бившия министър на финансите Асен Василев. За NOVA от екипа му съобщиха, че още преди да бъде назначен, той е излязъл от собствеността на всички си  дружества, включително и офшорните му компании. И всичко е декларирано в КПКОНПИ.

Снимка: Булфото

Top