Николай Станков извади кръста от водите на река Марица в Пловдив (СНИМКИ)

Пловдивчанинът участва за първи път в ритуала за Йордановден

Николай Станков извади кръста в Пловдив, предаде репортер на Dcnews.bg от брега на река Марица.

Николай е на 37 години, от Пловдив, има собствен бизнес. В ритуала той участва за първи път и печели веднага. Тази година общо 53-ма събраха смелост да скочат в студените води на Марица. Списъкът с желаещите се попълваше до последно и дори минути преди ритуала пловдивчанин се записа за участие.

 

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на ритуала небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Празникът има различни имена в различните области на страната – Кръстовден, Водици или Водокръщи. Той е наречен така, защото който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни“. На този ден навсякъде, където има водоем се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се надпреварват да го извадят. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи, за Да пази от болести и да пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

Празничната програма в града под тепетата продължава с отбелязване 172 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Повече за честванията на 6 януари – четете в Dcnews.

Подобни статии

Top