Никулден е!

Празнуват рибари, моряци, търговци, кираджии, воденичари, ловджии и банкери

На 6 декември източноправославните християни почитат Свeти Николай Чудотворец.

По повод празника, днес от 9.00 ч. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия в пловдивския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в кв. „Хр.Смирненски“.

Първообразът на светеца е историческа личност – Никола Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция).

Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди – така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той правел и други подобни добри дела – едно от тях било да откупува роби от тежката им служба.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил моряци от сигурно потапяне на лодката им с помощта на едно шаранче.

Св. Николай го взел и с него запушил дупката, от която влизала вода. Според друга легенда спасил с молитви моряците на кораба, с който той пътувал към Божи гроб.

Свети Николай пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

В образа на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог (Посейдон).  Това е причината българите да го почитат като патрон на мореплавателите и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата.

1 2

Подобни статии

Top