Нинова: Още днес започваме разговори с другите партии, имаме 7 дни, за да излъчим премиер

Днес БСП ще се обърне към другите политически партии за график за разговорите

Следва разум, мъдрост, спокойствие, отчитане на изпитаният, пред които сме поставени и като държава, и като народ в следващите месеци, и полагане на максимални усилия да съставим редовен кабинет, и сериозно мнозинство в парламента, което да провежда реформи, политики и да взема най-важните решения. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като президентът връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“.

Днес БСП ще се обърне към другите политически партии за график за разговорите, увери тя.

Въпросът за експертен кабинет остава отворен и ще се обсъди с другите парламентарни групи, които ще бъдат поканени на разговори.

Ние сме пред два избора – единият да съставим редовен кабинет и мнозинство в парламента или отиваме на избори, каза още тя.

„Имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет. Всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да се отговори разумно, адекватно и спокойно. Имаме платформата, която постигнахме на първите разговори – политиките, същността на това, което ще правим и около което всички се обединихме. Т.е. имаме основата. При първия вариант проблемите възникнаха при обсъждането на министрите, защото бяха поднесени готови решения, сега предлагаме да няма такива, да седнем и да ги обсъдим“, каза лидерът на БСП.

Имаме всички условия за разбирателство, каза Нинова, но не пожела да каже дали имат кандидат за премиер.

Нинова заяви още, че са ограничени във времето и имат 7 дни, за да излъчат премиер. Няма срок да се обсъди съставът на кабинета. „Трябва, както и президентът ни заяви току що, следващият петък да дойдем с премиер“, уточни Нинова.

Парламентарните партии ще решат дали експертен или друг да бъде кабинета, каза тя.

„Ние излъчваме кабинет, ние заставаме зад него, ние носим отговорност, ние ще бъдем мнозинство евентуално, което ще гласува закони. Така че дали експертен или друг, ще решим парламентарните партии“, каза Нинова.
Ако няма съгласие с партиите, тя заяви, че в четвъртък ще събере Националният съвет и коалиционните партньори и там ще решат как ще продължат.

Обеща разговорите с останалите партии да бъдат публични.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top