Нинова пред президента: Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет (ВИДЕО)

Последните за днес консултации при президента бяха с представители на „БСП за България“.

„БСП, българската левица винаги е заставала против беззаконието, диктатурата, в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи“, каза в началото на срещата президента Радев.

„Двете служебни правителства, които назначих, дадоха възможност за стабилизация в условия на криза, за скъсване с пороците на миналото, за сформиране на нов тип управление от хора с различен политически профил, но общи цели за бъдещето на България. Смятам, че подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде поставен на тази основа, за излъчване на ефективно, устойчиво, редовно правителство“, допълни Радев.

Президентът заяви, че вярва, че БСП ще даде принос свършеното до момента да бъде продължено.

„Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочния управленския модел до момента“, каза Радев, но уточни, че се надява, че БСП ще имат сериозен принос в решаването на тези проблеми, защото „новото управление има нужда от силен социален лектор“.

„За успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта“, каза още президентът. И посочи, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен. Радев поиска да знае в каква степен това се споделя от БСП и какво са готови да предложат за решаване на този проблем.

От своя страна Корнелия Нинова каза,

че БСП разбира отговорността, която се очаква от тях в момента и много пъти са казвали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство.

„Положихме усилия и в проведените досега разговори в експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори. Дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа в две части: спешни мерки, които веднага трябва да се предприемат, с оглед трите кризи, които връхлетяха България – икономическа, социална и здравна, и дългосрочната ни визия за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори. Разговорите ни продължават и до момента. Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент“, посочи Нинова.

„За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета. За нас най-важна е грижата за хората и да не ги оставяме в зимните месеци в трудна ситуация. Да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени. Да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената на тока за битовите потребители. Да се подпомогне икономиката. Да се стабилизира здравната система. Всичко това и разговорите, които водихме по секторни политики, трябва да намерят своето изражение в една бюджетна политика, както за Бюджет 2022, така и в 3-годишната прогнозна рамка. Тъй като в този бюджет ще заложим спешните мерки, но вероятно и по-дългосрочните, които касаят дълбоките реформи в системите. Те ще изискват време, но ние отсега трябва да ги предвидим с коалиционните партньори – да имаме една ясна, предвидима и обща визия за промени“, допълни тя.

За съдебната реформа

„Нашата визия по отношение на промяната в съдебната система не е променена.  Проблемът е системен и да, независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които в момента не подлежат на контрол, да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура, да се промени  КПКОНПИ. Това са наши стари предложения, така че ние сме ясни и последователни във волята си за промяна в съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие„, подчерта Корнелия Нинова.

По думите й БСП държи и на други сериозни реформи, за които има уверение от коалиционните партньори, че ще започне работа по тях. „По здравния модел, по пенсионния модел и търсене на вариант за преизчисляване на пенсиите, борбата с бедността и повишаването на доходите, промяна в образованието, която да води до качествено образование и неговото обвързване с икономиката. И редица други въпроси, по които Българската социалистическа партия сме последователни, както в петте години, в които бяхме в опозиция, вярвам и сега, като направим коалиционното правителство, вече да можем да реализираме част от тези наши дългосрочни политики и през изпълнителната власт”, заключи лидерът на партията.

Утре ще се гледа структурата на Министерския съвет

„Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени към коалиционното споразумение. То трябва да се реши до довечера“, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента за съставяне на правителство, съобщава БНТ.

„Снощи късно получихме споразумението, разгледахме го с експертни и политически групи. Имаме по него някои бележки. Срещнахме се с Кирил Петков и Асен Василев след срещата при президента. Обсъдихме ги. До довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение. Министри и постове – след това.

„Утре ще се гледа структурата на МС, персоналните ни предложения на Изпълнително бюро на БСП, на политически съвет на БСП и на Национален съвет на БСП и след това ще ви кажем какво ще се случи“, уточни Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че споразумението ще е подписано от ПП с всяка една от другите партии – коалиционни партньори.

Тя не пожела да коментира имена на министри, докато не е окончателно.

Снимка: БСП

Подобни статии

Top