НИПК оплел конците за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8?

Комисия от НИПК е издала три пъти един и същи протокол,

който урежда статута на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8, като и трите пъти той е бил с различно съдържание.  Това стана ясно днес по време на първото заседание по делото срещу управителите на фирмата, собственик на склада – „Одрин 8“ ЕООД, 46-годишния сърбин Александър Милодраг Николич и 37-годишния Георги Бранеков.

В рамките на около месец през 2014 година, на свое заседание комисията, в състава на която влизат едни и същи експерти, два пъти се е произнесла по прословутия Протокол №10. Единия път с този протокол складът е обявен за част от ансамблов паметник на културата, който включва определен списък от сгради в района. Месец по-късно старинната постройка е извадена от този списък. А две години след това – на 16 март 2016 година, с още един протокол комисия от Института отново се произнася, че сградата е част от ансамбловия културен паметник.

На днешното заседание и прокурорът по делото Дилян Пинчев, и адвокатът на обвиняемите – Розалина Апостолова, настояха този протокол и цялостният списък с обекти, влизащи в ансамбловия архитектурен паметник на културата в района, да бъдат изискани от Върховния административен съд. Там се намира в момента делото, с което НИПК е осъден от Административния съд в София-град за издадената от него заповед, одобряваща списъка с тези обекти. Решението е обжалвано и на втора инстанция и е насрочено за февруари догодина.

Освен това прокурорът и защитниците – Апостолова и Маркова, поискаха призованите за днес служители от НИПК да бъдат разпитани едва, след като тези документи пристигнат в Пловдив, а съдът прие аргументите им. Върнати бяха и експертите, изготвили техническата експертиза. Заключението им ще бъде изслушано, след като бъдат разпитани свидетелите от Института.

Днес съдът все пак даде ход на делото,

а Николич и Бранеков отказаха да дават обяснения. След прочитане на обвинителния акт, бе приета почерковата експертиза, която доказва, че разрешителното за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ №8 е преправено. Именно в това са обвинени и двамата управители на фирмата, собственик на съборения през март миналата година склад.

Разпитани бяха и двама главни експерти от дирекция „Устройство на територията“ в общината – Красимира Богатева и арх. Иван Аргиров. Оказа се, че те само са съгласували документацията по работния проект за събарянето на старата сграда и изграждането на нова на нейно място.

Богатева призна, че в преписката имало становище

от Министерство на културата, че складът не е паметник. Направило й впечатление, защото знаела, че сградите по ул. „Иван Вазов” са част от ансамблов паметник и затова направила проверка. След това казала на шефката си, но въпреки това ЕСУТ издал решение за изменение на Подробния устройствен план и разрешил ново високо строителство.

Делото днес продължава с разпити на още свидетели, а следващото заседание по него ще бъде на 19 февруари.

Експертиза сочи, че разрешителното за Одрин 8 е преправено (СНИМКИ И ВИДЕО)

Подобни статии

Top