Нисан с 18-годишен шофьор отнел предимството на шофьора на поршето в Кючука

Прокуратурата разследва катастрофата

Пловдивската районна прокуратура наблюдава досъдебното производство, образувано за катастрофата, станала в Кючука вчера, при която бяха ранени трима души.

В хода на разследването е установено, че джип „Порше Кайен“, собственост на фирма (юридическо лице), управляван от М.М., на 37 г., се движел по ул. „Стефан Стамболов“.  При наближаване на кръстовището с ул. „Славееви гори“ настигнал движещия се пред него л. а. „Нисан“, собственост и управляван от 18-годишен шофьор с инициали Д.Х., и предприел маневра изпреварване.  Когато поршето  почти се изравнило с нисана, последният предприел маневра ляв завой, препречил пътя на джипа и последвал удар между двете коли.

Вследствие на удара поршето напуснал пътното платно и блъснало дърво, което паднало върху преминаващо по тротоара семейство – мъж на 56 години, 49-годишна жена и 15-годишната им дъщеря. Колата ударила второ дърво, което паднало върху паркиран лек автомобил БМВ, след което се блъснала в улична лампа и се спряла в тревната площ на градински парк. След произшествието водачът на лекия автомобил „Нисан“ е бил тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта, като пробите са отрицателни.

Водачът М.М. напуснал мястото на произшествието и същата вечер се е явил в 5-то РУ – Пловдив, придружен от баща си. Той е тестван за алкохол и наркотици. Установено е наличие на кокаин в кръвта му. Дал е кръвна проба за изследване. Тестът за алкохол е отрицателен. Пред разследващите той обяснил, че избягал, защото минувачи се опитали да се саморазправят с него на местопроизшествието, научи DCNEWS.

Пострадалите пешеходци са без опасност за живота

Пострадалите от пътното произшествие пешеходци М.Д., на 49 г., и дъщеря й Н.Д., на 15 г. били откарани от екип на ЦСМП в болница за оказване на медицинска помощ. Установено е, че двете са без опасност за живота, както и третият пешеходец и са в сравнително добро състояние.

По делото е извършен оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели, включително водачът на нисана, както и пътниците в  поршето.  Иззети са записи от охранителни камери. Продължават действията по разследването с разпити на свидетели. Предстои да се съберат документи относно оказаната медицинска помощ на пострадалите майка и дъщеря и да се установи с назначаване на медицинска експертиза характера и вида на причинените им телесни повреди.

Предстои назначаването на автотехническа и автооценителна експретизи, тъй като следва да се установи механизмът на пътното произшествие, респективно извършените нарушения по Закона за движение по пътищата от участниците в него. Ще бъде назначена химическа експертиза на кръвната проба на М.М. и оглед на приобщените по делото записи на охранителни камери. Действията по разследването продължават.  Към   настоящия момент не е повдигнато обвинение.

Шофьорът на поршето е бил задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР, след изтичането на които предстои да бъде разпитан в качеството на свидетел.

Снимка: Радио Пловдив/Марин Данев

Подобни статии

Top