„Нивото на р. Дунав в см.“ – една различна изложба в Пловдив

Интересна и различна изложба, която носи заглавието „Нивото на р. Дунав в см.“ на Володя Казаков ще бъде представена днес в Пловдив

Откриването ще се състои днес (3 май), от 18:00 часа в Балабановата къща.

„Нивото  на река  Дунав в сантиметри е провокирана от несъществуващия от години бюлетин по националното радио. В него измененията на реката бяха съобщавани на три езика за плуващите плавателни съдове.

Роден съм на брега на тази река,там където хълмовете от  равнината прегръщат водите и в най-красивото място по поречието – град Оряхово. И защото от много време не живея там, понякога тъгата побеждава, врътвах копчето на Вефа, точно в 15:00 часа, за да слушам бюлетина за реката Дунав. Така от много години се връщах на брега на моето детство и виждах отново реката, във всички сезони, къпех се и потъвах във водите, гребях с лодките, плувах, летях с птиците и…

Този бюлетин бе птицата без граница, с която прелитах до реката и родния дом. Тази емоция се опитах да предам на картините си! Дано съм успял!?“, казва за изложбата авторът.

Изкуството на Володя Казаков е със свое очарование. В него има и романтика, и страст, и лиричност, а понякога и особена духовитост. Живописта е неговата голяма любов. В картините му емоцията е водеща. В повечето му работи има сантиментален момент, който е в основата на произведението. Сътвореното от автора е резултат от вътрешната му нагласа за света около него. Река Дунав, кулата в Ботевград и градският пейзаж са сред темите, които най-силно вълнуват въображението на художника. С тях са свързани голяма част от картините му .

Като член на Съюза на българските художници – секция “Живопис”, Володя Казаков е сред онези талантливи автори, които без да имат академично образование творят и с таланта си доказват силата на творческото вдъхновение, упоритост и желание да рисуват.

Подобни статии

Top