НОЩ: Мерките дават резултат, намалява броят на хоспитализираните пациенти

Отчита се тенденция към намаляване на използваемостта на леглата.

„Ставаме все по-силни и информирани. Изправяме се уверено и и победоносно срещу COVID-19. Ваксините идват, с тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19“. Това каза в началото на редовния брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

1615 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 6945 теста, отчете данните министърът. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 195 886. От тях активните случаи са 82 443.

За първи път тази нощ в статистиката са отчетени и антигенните тестове. От направените 6945 теста – 1703 са антигенни. Процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове – 14%, отчете проф. Ангелов.

Отчита се тенденция към намаляване на използваемостта на леглата. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-много са заетите легла в Бургас – 62%, във Варна – 60%, както и в Ямбол, и в Русе. 41% от интензивните легла са заети, като най-много е процентът в София град „Отчитаме това като изключително добра тенденция“, отбеляза министърът.

Мерките дават своя резултат, отбеляза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента по заболеваемост се нареждаме на 17-о място в Европа и на 4-о на Балканския полуостров. Намалява броя на хоспитализираните пациенти, както и броя на починалите. По този показател страната ни се нарежда на 3-то място в Европа и на първо на Балканите.

У нас с най-ниска заболеваемост остава област Кърджали. На първо място в момента е Варна – с над 600 на 100 000 заболели, съобщи още доц. Кунчев.

България се подготвя за старта на ваксинирането срещу коронавирус. Очаква се ваксините да пристигнат у нас на 25 декември вечерта или на 26-и сутринта. На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Преди дни здравният министър декларира готовността си да бъде първият ваксиниран, с което иска да демонстрира, че вярва на ваксините.

Подобни статии

Top