Нощ на прилепите в Пловдив днес

Събитията започват от 16:00 ч.

Дългоочакваната нощ на прилепите в Пловдив ще се проведе днес – 23-ти октомври (петък)  от 16:00 ч. в Цар-Симеоновата градина при Виенския павилион.

Към организаторите от Зелени Балкани се присъединяват и Дирекция „Екология и УО“ към община Пловдив с директора на дирекцията г-жа Вяра Колева, приятелите от Пещерен клуб „Джендема”- Пловдив, които ще демонстрират техника, при проучване на пещерите, Спелео Клуб „Пълдин“ – с презентация за прилепите и пещерите. Събитието е подкрепено от Регионална Инспекция по Околна среда и води – Пловдив.

Програмата тази година стартира в 16 ч. с представяне на изложба за прилепите, паралелно ще има арт ателие за по-малките, а за по-големите – Крум Сираков и Димитър Кунев  от ПК „Джендема“ ще направят демонстрация на екипировка и техника за проучване на пещери.

В 16:30 ч. ще проведем четене на детската книжка за Приключенията на прилепчето Дарки, а в 17:30 ч. – презентация с интересни факти за прилепите и екологичната мрежа Натура 2000.
В 18:00 ч Александър Стоев от Спелео клуб „Пълдин“ ще представи презентация за връзката на прилепите и пещерите.
Тези, които са търпеливи и дочакат залез слънце, към 18:15 ч. ще включим ултразвуковия детектор и ако времето е подходящо, ще имаме възможност да подслушваме и прилепите, обитаващи в градската градина.

В България се срещат 33 от 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Повече за инициативата Нощ на прилепите:

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция. ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.

Подобни статии

Top