НОЩ не водел протоколи от заседанията си, ПП АБВ със сигнал до главния прокурор

ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор относно действията на НОЩ и правителството за справяне с пандемията COVID-19

ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор на Република България относно действията на Националния оперативен щаб и правителството за справяне с пандемията COVID-19, съобщи пред медиите председателят на АБВ-София Христо Колев.

Причината за сигнала е, че на 22 май 2020 г. ПП АБВ входира заявление по Закона за достъп до обществена информация до Министерски съвет, до председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и министъра на здравеопазването. В заявлението бе поискана следната информация:

1. Копие на водените протоколи от проведените заседания на Национален оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37 от 26.02.2020 г. на министър- председателя на Република България г-н Бойко Борисов.

2. На колко от официално обявените починали лица от заболяването COVID-19 е направена аутопсия?

3. Колко са направените тестове от началото на пандемията до 22.05.2020 г. и колко са тестваните лица?

От Министерски съвет препратиха питане от ПП АБВ към главния секретар на Министерството на здравеопазването за отговор по компетентност. На основание чл. 28, ал. 2 от ЗДОИ от Министерство на здравеопазването ни предоставиха пълен достъп до исканата информация.

Видно от отговора, който бе получен от здравното министерство е, че не съхранява информация по първите два въпроса. От там изниква въпроса, след като няма водени протоколи от заседанията на НОЩ, на каква база се издаваха и се издават заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с които се налагат различни противоепидемични мерки и след това се отменят, както и на какво основание се съобщава, че определено лице е починало от Covid-19, обясни Христо Колев. Как може да се твърди, колко са жертвите на COVID-19, без да се извърши необходимата аутопсия? Тези въпроси са меко казано смущаващи, каза в заключение Колев.

Подобни статии

Top