Нощен въздушен десант на летище Чешнигирово

Въздушният десант е в рамките на учението „SWIFT RESPONSE 21“

В рамките на „SWIFT RESPONSE 21“ тази нощ (10 срещу 11 май) ще се извърши стратегически въздушен десант на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово. Сценарият предвижда военнослужещи от състава на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада да осигуряват отбраната на летището в ролята си на противостоящи сили.

Базата за предно разполагане – Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подавяне на средствата за противовъздушна отбрана на земята, а ръководството на полетите ще се осъществява от летище Пловдив. Аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция ще се осъществява от американска страна. В следващите дни тренировъчните задачи ще продължат в района на Учебен полигон „Ново село.“

Въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21“ се провежда в периода от 1 май до 19 май 2021 г. на териториите на Република България, Естония и Румъния. То е част от ръководеното от Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка „DEFENDER EUROPE 21“, съобщава Министерство на отбраната.

По време на „SWIFT RESPONSE 21“ ще бъдат проведени специални операции, въздушни десанти, овладяване на обекти и провеждането на бойни стрелби на различни полигони в страните-домакини. В България ще бъдат използвани летище с отпаднала необходимост Чешнегирово и Учебен полигон „Ново село“.

Учението стартира на територията на страната в началото на месец май с въздушен десант от италиански военнослужещи от състава на въздушно преносима бригада „FOLGORI“. Те проведоха разузнавателни действия с цел осигуряване на въздушния десант на основните сили от състава на 173-та въздушно преносима бригада (САЩ).

Top