Нощните заведения отварят от днес, падат маските в закрити обществени места

Ето какви още  мерки се отхлабват от днес

От днес отварят нощните заведения и баровете, след като през почивните дни бе поправена техническа грешка в една от четирите последни заповеди на здравния министър, издадени на 13 юни заради удължаването на извънредната обстановка с коронавируса.

Още на 26 май бе обявено, че сред следващата порция разхлабени мерки ще бъде отварянето на нощните заведения от днес, 15 юни. Те обаче бяха оставени затворени до 30 юни в заповедта на Кирил Ананиев, което хвърли в смут бранша.

Така, сСлед спешен разговор на Българската асоциация на заведенията с премиера Бойко Борисов от Българската асоциация на заведенията получиха уверение, че техническата грешка от заповедта ще бъде коригирана.

Цялата заповед може да видите ТУК.

С друга заповед се удължава забраната за влизане в страната на всички лица, с изключение на изрично посочените в заповедта.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

С друга заповед се удължава забраната за влизане в страната на всички лица, с изключение на изрично посочените в заповедта.

Носенето на маска или друго предпазно средство пада за магазините и останалите затворени обществени места от днес, но остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения

Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-331/12.06.2020 г., която влиза в сила от днес, 15 юни.

От днес пада и 28-дневната задължителна изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица. 

След изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация. Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания, с които е предписана задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, след изтичане на 14-дневна задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.  Повече вижте ТУК!

Подобни статии

Top