Нощ/Пловдив 2017 в Стария град – с програма за всеки вкус (СНИМКИ)

Богата програма за хора с разнообразни интереси посрещна Нощ/Пловдив 2017

в различни обекти на Стария град- творческа детска работилница, историко-политическа изложба, изкуство, танци и класическа музика.

В дворовете на Балабановата къща и къща „Хиндлиян” любителите на изкуството разгледаха Националните есенни изложби 2017 „ПЛАЦЕБО”, срещнаха се с част от авторите и задаваха своите въпроси към тях.

Преди старта на Нощ/Пловдив 2017 в двора на Малката Базилика, специално за децата се проведе творческа работилница „Вълнени истории”. „Целта на ателието е малчуганите да се докоснат до вълната и да направят неща, които не са характерни за детската градина и училището, да сътворят нещо необикновено”, обясни Йовка Христова, основател на „Работилничка за чудеса”.С голям интерес всички се включиха в изработването на вълнени топчета, които имат в сърцевината ароматен сапун и служат за ароматизатори, както и спирали от различни цветове вълна, които са елементи за направата на бижута и украса.

По-късно вътре в археологическия комплекс бе подредена изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа”.  Нейни организатори са Представителството на Европейската комисия в България и Информационен център „Европа директно” – Пловдив.Тя е пътуваща изложба по повод 60-ата годишнина от подписването на Римските договори (1957 – 2017 г). Проследява с документи и факти най-важните събития от създаването и развитието на Европейската икономическа общност и Европейския съюз до наши дни.

Посетителите имаха възможността да се запознаят с фотоси и текстови обяснения на български език със зараждането на идеята за обединена Европа и първоначалните стъпки в икономическата и политическа интеграция на първите европейски държави, основали Европейската икономическа общност. Проследяват се началото на официалните дейности на основните европейски институции и техните правомощия, както и  създаването на Единния пазар и Икономически паричен съюз след договора от Маастрихт и факти за социалните измерения и европейското гражданство. Експозицията представя разширяването на Европейската икономическа общност и Европейския съюз, ролята за запазването на мира на Стария континент и развитието на света в глобален мащаб. Отделено е място и за бъдещите предизвикателства пред развитието Европа.

1 2

Подобни статии

Top