Нов град на картата на COVID 19, болните вече са 242-ма

22 са новорегистрираните случаи на заразени с COVID-19 у нас.

16 от тях са в София, 1 – в Сливен, това е нов град, 1 в Плевен и 2 в Благоевград. Общо случаите в България стават 242.

Шефът на гранична полиция коментира заповедта на здравния министър за забранява влизането у нас на тирове, пътуващи за Турция. Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през ГКПП „Капитан Андреево“. Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция.

Турция въведе различни ограничения. Такива няма за камионите с турска регистрация. За голяма част от европейските държави има ограничения.

Днес е направено предложение на министъра на здравеопазването да се промени нарадебата какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но се лекуват в домашни условия да може да се издава болничен до 28 дни.

Днес е разговаряно и с вицепремиера Томислав Дончев за насрочване на среща със Светия синод.

Ген. Мутафчийски показа диаграма, в която се сравнява разпрострението на COVID-19 в Белгия и България. Двете страни са обявили първите си случаи по едно и също време. В Белгия мерки обявиха едва миналата седмица. В червено на графиката е отбелязано развитието на болестта в Белгия, в България – в синьо.

За случая с оздравелия от „Софиямед“ ген. Мутафчийски каза, че резултатът е бил обявен в медиите без да е уведомен официално щаба. Случаят е потърден във ВМА – и двата резултата са отрицателни. Смята се за четвърти оздравял.

Източник: БНТ

Top