Нов пропускателен режим по пътя за Асенова крепост! Монтират два светофара в района на свлачището (СНИМКИ)

Двата светофара за  закупени преди време, но едва днес съгласувателното писмо от КАТ „Пътна полиция“ е пристигнало в Общината

Две светофарни уредби  ще бъдат монтирани по пътя за Асенова крепост. Сигналните светофара ще бъдат поставени от двете страни на пътя в зоната на свлачището, което се образува преди повече от година. Идеята на Община Асеновград е водачите да бъдат предупредени за стеснението на пътя и да  имат достатъчно видимост, за да се избегнат конфликти и опасни ситуации.

Двата светофара за  закупени преди време, но едва днес съгласувателното писмо от КАТ „Пътна полиция“ е пристигнало в Общината. Затова още утре предупредителните съоръжения ще бъдат монтирани, уведоми кметът на града д-р Христо Грудев.

В късния предиобед градоначалникът инспектира работата на екипи геолози, ангажирани с предпроектните проучвания на свлачищния процес под НПК „Асенова крепост“. Те трябва да направят анализ на пропадането на земната маса. Взети са проби от 9 соондажа, които трябва да дадат яснота  каква е дълбочината на свличането. След това ще започне проектиране на укрепителните дейности.

“ Най-рано на пролет строителството ще започне. Това е оживен път, не само заради туристите, които посещават Асенова крепост, но и заради пешеходците, които ежедневно използват алеята за разходки. Пътят е единствена връзка и към трите села от Родопската яка – Лясково, Яврово и Добралък. Затова трябва да бъде възстановен“, коментира кметът Христо Грудев.

В края на ноемри миналата година се образува нова опасна пукнатина.  Пропадането е около 30 метра по дължината на пътя. С настъпването на зимните месеци състоянието на срутището се е усложнило и то вече обхваща територия от близо 100 метра.

В началото на Новата година правителството отпусна 460 хиляди лева за укрепване и възстановяване на пътя към историческия паметник.

Свлачището под Асенова крепост се образува през лятото на 2018-та,  след проливните валежи, продължили няколко дни.

Остава пълната забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили и живата охрана, която следи денонощно състоянието на опасния участък. По време на студените месеци зоната ще се опесъчава и снегопочиства превантивно. Районът продължава да бъде обезопасен с чували, метални пана и предпазни ленти.

Подобни статии

Top