Нов ПУП дава възможност за развитие на  борсата в Първенец

Общинският съвет на „Родопи“ одобри Подробния устройствен план на тържището на последната си сесия за тази година

Общинските съветници на „Родопи” одобриха новия Подробен устройствен план (ПУП) на стоковото тържище в село Първенец. Това се случи днес по време на последното за годината редовно заседание на местния парламент. То беше водено от председателя на Общински съвет ”Родопи” Георги Цанков. Вносител на предложението е кметът на общината Павел Михайлов.

Новият ПУП ще реши  десетилетния проблем на най-голямата борса в Южна България  и ще даде възможност за развитието на тържището, като го превърне в съвременна база за търговия.

Инвестиционното намерение за изготвяне на нов ПУП бе подкрепено от 20 от присъстващите общински съветници. Петима се въздържаха по точката.

Новият ПУП обхваща зона от близо 200 декара. С него ще се урегулира територията на стоковото тържище и ще се даде възможност да се подобри движението вътре в борсата.

„Движението на борсата сега е изключително затруднено. Всекидневно  хиляди търговци и купувачи минават с автомобилите си.  Промените ще дадат възможност на фирмата, която управлява пазара да реализира проекти за изграждане на пътни връзки, регламентиране на входове и изходи и построяване на обходно трасе за тировете, които зареждат със стока”, коментира кметът Павел Михайлов.

Проектът е съобразен с бъдещите инвестиционни намерения на акционера – „Родопи 95”. Идеята е тържището да бъде разширено и да се превърне в хранителна борса. Предстоят инвестиции във фотоволтаичен парк и свързване на канализацията с главните колектори на Първенец.

„Ще настояваме борсата в Първенец да стане обект от национално значение чрез Министерствата на земеделието и на икономиката. Това ще даде възможност дружеството да кандидатства по европейски програми и да получи финансиране”, изказа се Илия Гатев, управител на дружеството.

Пред общинските съветници той обясни, че в момента в  дружеството, което управлява, членуват над 500 фирми и над 6 000 души са акционери, като това са едни от големите данъкоплатци на община „Родопи”. Освен това развитието на борсата има и социален ефект, защото осигурява заетост на хиляди хора.

Подобни статии

Top