Нов руски милиардер може да инвестира в Ботев - DC news

Нов руски милиардер може да инвестира в Ботев

Сергей Галицки е собственик на ФК Краснодар, на модерен стадион и е приятел на Борис и Антон Зингаревич, очаква се на мача с Левски на „Колежа“

Руският милиардер Сергей Галицки обмисля възможността да влезе в управлението на Ботев (Пловдив), съобшава Sportal.bg.

Босът на ФК Краснодар, който е един от най-големите милиардери в Русия, а състоянието му е оценено на 3,5 милиарда долара, се очаква да бъде на трибуните на “Колежа” по време на първия двубой на “канарчетата” след подновяването на шампионата срещу Левски. С него ще бъдат сегашният собственик Антон Зингаревич и баща му Борис Зингаревич. Все още не е ясно каква роля ще има Галицки, ако реши да бъде част от ръководните фактори в Ботев.

“Канарчетата” имат близки отношения с Краснодар, като през миналото лято трима от футболистите на пловдивчани бяха продадени на руския тим – Олакунле Олусегун, Джонатан Окоронкво и Ифеани Ндука. Те прекараха една година под наем при “биковете”, а след това бяха и перманентно продадени.

Трябва да се отбележи обаче, че финансовите ограничения, които бяха наложени на Русия, са оказали влияние на Галицки. Макар и лично той да не е санкциониран, както други руски олигарси, част от неговите авоари са замразени.

През 2021 година Галицки официално обявява, че е болен и прави промени в структурата на футболния клуб. Той не уточнява какво е заболяването му, но заявява, че клубът не трябва да зависи само от един човек. Очаква се същого за се случи и с проекта на семейство Зингаревич Ботев (Пловдив).

Новият стадион на Краснодар не е най-скъпият и капацитетът му не е най-голям, дори в сравнение с подобни съоръжения в Русия. Но фактът, че от 2017 година е най-модерният, е без съмнение. Външните стени на съвременния колос са облицовани с травертин – същия камък, който е бил използван при изграждането на Римския Колизеум в миналото.

Много иновации правят този стадион един от най-напредналите на планетата. Този факт беше признат от журито на конкурса „Най-добрият световен стадион 2016“, който постави Краснодар спортно съоръжение на трето място в списъка на участниците.

Стадионът има огромен екран, който показва не само резултата, но и най-добрите моменти от мачовете. Трибуните са оборудвани с инфрачервено отопление, модерен покрив предпазва аудиторията от прегряване и валежи. Обкръжението на стадиона впечатлява с парк, чиято площ е 17 хектара, но най-вече комплексната стойност е зашеметяваща – 20 млрд. рубли (472 милиона лева).

Източник: sportal.bg, marica.bg, BBC

 

 

Подобни статии

Top