Нов случай на коронавирус в Пловдив, станаха 21

Градът под тепетата е на второ място по заразени след столицата, 354 са за цялата страна

Пореден нов случай на коронавирус е открит снощи в Пловдив. С него случаите на болни под тепетата стават 21, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски. 8 са новите случаи за денонощието в страната, 16 са за денонощието. Общо 354 са случаите в цялата страна.

За първи път има установен пациент, който се е прибрал заразен от Ню Йорк. Той е от Сливен, където вече болните са четирима. Най-много са заразените в София – 221 (там са заразени 13 нови), следвани от Пловдив – 21, Варна – 17, Монтана – 16, Бургас – 14, Благоевград – 10, Плевен – 8, Пазарджик и Смолян – 7, в Добрич – 6, в Кърджали и Перник – 5, сред които един нов. 4 са вече случаите в Сливен, 3 са в Шумен, по 2 – във Велико Търново, Габрово, Кюстендил и Стара Загора и по 1 в Ловеч и Хасково.

В болница са приети 127 пациенти, 13 се намират в интензивни отделения и са интубирани. Излекувани са 15 души, като последният случай е ски учителят в Ловеч.

Според ген. Мутафчийски новите случаи не са интубирани. В повечето случаи те са били контактни лица и са потърсили медицинска помощ с минимални оплаквания или профилактично са се тествали в частни лаборатории.

8 са починалите в България към този момент, 66 години е средната възраст на починалите, като най-младият е 50-годишен.

В света броят на заразените е надхвърлил 700 000 души, а до сряда вероятно ще надхвърли 1 млн. заразени.

Все още няма маски по аптеките и те са дефицитни навсякъде, посочи Мутафчийски, но допълни, че в 8 от 10 аптеки в столицата имало дезинфектанти. Изчерпвали се ръкавиците, предпазните облекла, голям е дефицитът на тестове, посочи Мутафчийски.

„Много хора се чувстват накърнени, че им се отнемат свободи. Получавам стотици имейли с доводи,защо трябва да се разхождат възрастните хора, хората с увреждания и т.н. А всъщност доводът ни е, че ако излизат и се разхождат, могат да се заразят и да умрат“, коментира Мутафчийски.

На въпрос как ще се снабдяват всички хора с декларации, за да се придвижват из градовете, генералът посочи, че има вариант това да става със SMS-и, както е в Гърция. „Със сигурност има огромни неудобства, но само това е начинът да се спасим“, подчерта Мутафчийски.

Подобни статии

Top