Нов турнир на УЕФА дава уникален шанс на българския шампион

Три от четирите български отбора, които досега играеха в Лига Европа, ще играят в “Конфърънс лийг” от следващия сезон, минимум 8 мача за родния първенец

От сезон 2021-2022 ще стартира новият турнир на УЕФА “Конфърънс лийг”. Там ще участват три от четирите представителя на България, които до този момент играеха в Лига Европа, но сега ще бъдат изпратени в третия по сила европейски клубен турнир.

От нововъведението на УЕФА става ясно, че единствено шампионът на България може да извлече ползи. При победа за нашия първенец на старта в квалификациите на Шампионската лига, той автоматично си гарантира поне осем мача.

Шампионът на България започва от първия предварителен кръг на ШЛ. При успех в него отива във втория предварителен кръг на ШЛ. Ако загуби, отива в третия квалификационен кръг на Лига Европа. Ако загуби и там, се мести в плейофния кръг за групите на новия турнир “Конфърънс лийг”.

Това значи, че за родния първенец най-важно е да преодолее първия си противник, което автоматично му осигурява минимум 8 европейски двубоя. Дори обаче да загуби на старта, той пак не отпада от евротурнирите, но продължава не в квалификациите на Лига Европа, а в тези на новосъздадения турнир.

Подобни статии

Top