Нов вариант за завършване на първенството

Решението може да бъде взето от Изпълкома на БФС в понеделник

Нов вариант за завършек на първенството ще бъде обсъден в понеделник от 13:00 часа от бюрото на Изпълкома на БФС и Профилигата, съобщава „24 часа“.

Ако извънредното положение приключи на 13 май, в елита ще бъдат дадени две или три седмици за подготовка. След това през юни ще се изиграят двата кръга от редовния сезон плюс полуфиналите и финалът за Купата на България, за да може да има готовност през юли да се започне новото първенство.

Във Втора лига ще се направят директно плейофи за влизане. Септември и ЦСКА 1948 при разменено гостуване ще определят новия член на мястото на Витоша (Бистрица), а загубилият отива на бараж срещу 13-ия в елита, който в момента е Дунав (Русе). Локомотив (София) и Монтана по същия начин ще определят кой ще играе срещу 12-ия. Отпада мачът за участие в Лига Европа.

Така все пак класирането ще се извърши по спортен път, а не административно, след като от УЕФА предупредиха футболните централи в Европа да не прекратяват първенствата си и дори намекнаха, че подоббни държави могат да загубят местата си в евротурнирите. Белгия вече повлече крак и направи отбора на Брюж шампион служебно.

В същото време има и вариант от новия сезон отборите в българския елит да бъдат не 14, а 16, съобщи изпълнителният директор на БФС Борислав Попов пред „България днес“.

„Обсъжда се и дали следващия сезон да има смяна на формата с нови два отбора в Първа лига. Лошото е, че има клубове, които са на ръба на фалита и може да не издържат. Проблемите са много и търсим решения, за да помогнем. За жалост, БФС не разполага с пари, които да дава. Всичко зависи от това как ще се развие кризата с разпространението на коронавирус в България и света“, заяви Попов.

Подобни статии

Top