Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29 - DC news

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

Самолетът е бил на турските авиолинии

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29.

На 16 май 2022 г. самолет на турските авиолинии, изпълняващ полет до Анталия, бе ескортиран последователно от румънски, български и турски изтребители поради подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Самолетът кацна успешно в Турция, без последствия за пътниците и екипажа.

Български изтребители екскортираха пътнически самолет след сигнал за бомба на борда

В последните месеци зачестиха случаите, при които се налага реално използване на изтребителната авиация от страни членки на НАТО по мисията „Air Policing“ заради бомбени заплахи.

При всички от тях българските Военновъздушни сили действат своевременно, спазвайки националните и международните процедури за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство, съобщават от ВВС на официалната си Фейсбук страница.

Припомняме, че само преди седмица – на 11 май 2022 г., дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на пътнически самолет, изпълняващ полет от Унгария за Турция, за който е лир подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Впоследствие се оказа, че бомбената заплаха е фалшива.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top