Нова лаборатория открива вродени генетични болести

Тя ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий

Първата за България лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени хромозомни болести на плода беше открита днес. Тя отвори врати в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в столицата.

„В нея ще се правят високотехнологичните пренатални изследвания, които в началото на бременността могат да покажат генетични аномалии на плода“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков при откриването на лабораторията и обновения Медицински център на лечебното заведение.

Д-р Пенков подчерта, че „Майчин дом“ е най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в страната – институция в областта на акушерството и гинекологията. В лечебното заведение се извършват около 4000 раждания годишно, като голяма част от тях са случаи, които изискват интензивни грижи и задълбочено проследяване.

„При отложеното майчинство, което през последните години се наблюдава, се налагат допълнителни изследвания, носещи макар и минимален риск за жената и детето. До сега пробите се изпращаха за изследване в лаборатории в чужбина. С новата лаборатория за неинвазивен скрининг на „Майчин дом“ процедурите ще са достъпни за българските граждани, ще са по-щадящи – неинвазивни и ще спомагат за прецизната и навременна оценка на риска.”

Изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ доц. Иван Костов обяви, че лабораторията за неинвазивен скрининг ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий.

Това е първата подобна лаборатория в България и на Балканския полуостров, което ще намали драстично разходите за обслужване и ще позволи подобни тестове да се правят на двойно по-ниска цена от съществуващите в момента предложения на пазара.

 

Top