Нова програма „Асистентска подкрепа“ обслужва възрастни и болни хора без ТЕЛК (ВИДЕО)

До 31 март приключва проектът „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3” и стартира нова услуга

Нова програма „Асистентска подкрепа“ работи в Община Пловдив, съобщи днес на брифинг ресорният зам.-кмет Георги Титюков. Програмата подпомага хора с увреждания и в неравностойно положение. Тя е напълно безплатна и в нея могат да се включат 826 души, които да бъдат обгрижвани от 300 социални асистенти.

Междувременно приключва проектът „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”, съобщи още зам-кметът Титюков. Той бе спечелен миналата година и е на стойност над 1 610 670 лв. 1250 пловдивчани се възползваха от този проект. Около 150 души бяха социалните асистенти, които се грижеха за тези хора – пазаруваха, купуваха лекарства, подаваха различни заявления към комунално-битови оператори и др. Обгрижвани бяха и хора под карантина заради коронавируса.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.  Той стартира на 16 март, миналата година и  приключва само след няколко дни – на 31 март. Реалните дейности стартираха на 15 май.  Подпомагани бяха самотно живеещи възрастни и трудно подвижни хора. Проектът прерасна в „Патронажна грижа+“, в рамките на който освен грижата за тези хора, по втори компонент се осъществяваше грижа за социалните услуги, които на територията на общината са много.

Продължават проекта за патронажна грижа в Пловдив

„Там се нуждаехме от именно такава подкрепа – за лични предпазни средства, дезинфекции, допълнителни  възнаграждения за асистентите, когато персоналът на социалните услуги е в намален състав и т.н.“, посочи Титюков.

Всички тези хора, които са ползвали услугата, с помощта на координаторите от шестте района, са уведомени, че могат да ползват новата социална услуга, която разкрихме, „Асистентска подкрепа“, добави зам.-кметът по социални дейности.

Проектът за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – на финала си

„Но не всички отговарят на условията, а само лица, които са извън обхвата на Закона за личната помощ – самотно живеещи без ТЕЛК, трудно подвижни, всички хора над 65 години също могат да кандидатстват. Министерството на социалната политика ни е предоставило ресурс за 826 човека да подпомогнем и да им назначим асистенти, които да ги подпомагат“, обясни Георги Титюков.

По думите му оценката на потребителите се прави от общински служители, които отиват на място, правят преценка, дали потребителят е подходящ и тогава му се определя съответният брой часове по график. 

„Всички тези 1250 човека, които бяха в досегашната програма за патронажна грижа, ако отговарят на условията, имат право да се възползват. Някои няма да отговарят – това са хората, които са здрави, но бяха под карантина“, подчерта зам.-кметът.

И в момента се набират социални асистенти, които да подпомагат хора, нуждаещи се от асистентска подкрепа.

„Имаме добро взаимодействие с Дирекция „Бюро по труда“ и при наличие на хора, които нямат ценз и желаят да работят такава работа, ги насочват към нас. Не са запълнени все още местата за потребители. Към момента имаме 250 потребители при капацитет 826 души. Досега са назначени 60-70 асистента, но при пълен капацитет могат да бъдат до 300 асистенти на 8-часов работен ден“, обясни шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева.

Асистент по Компонент 3 също могат да кандидатстват по новата програма. „Ако има потребители, които имат нужда от асистент и не са посочили такъв, те ще бъдат назначени„, поясни Ботева. По думите й асистентите работят на минимална работна заплата, плюс добавките за стаж.

Подобни статии

Top