Нова стрелба в Сърбия: Убити са осем души - DC news

Нова стрелба в Сърбия: Убити са осем души

13 души са били ранени

Осем души бяха убити и 13 ранени късно в четвъртък при стрелба близо до сръбски град на около 60 километра южно от столицата Белград, съобщиха държавните медии, съобщава DarikNews.bg.

Сред загиналите е 21-годишен полицай и сестра му. Стрелбата е станала в село Дубона, община Младеновац.

Според сръбския вестник „Блиц“ седем от жертвите се нуждаят от операция, а друг вече е успешно опериран. Сред ранените има и деца.

Според вестника заподозреният, на 21 години, се е скарал с група хора в училищен двор в Дъбън, взел е автомат от дома си и е открил огън. След това отишъл в родното си село Шепшин, където отново започнал да стреля. Предполага се, че младежът е син на военен.

Стрелецът се издирва от полицията, в региона е обявен план „Вихър“.

Служители на разузнаването смятат, че той е избягал в Шепшин. Според източници на „Вечерне новости“ заподозреният е обкръжен, но не е съгласен да се предаде на полицията и стреля по полицаите.

Бащата на Урош, 21-годишния нападател, бил военен, заяви пред NOVA Веселин Бончев, който живее в Белград.

Припомняме, че в сряда 13-годишен ученик застреля 8 свои връстници и охранител в начално училище в Белград, нападение, което шокира балканската страна. Подобни масови убийства не са се случвали в Сърбия от април 2013 г., когато селянин в същата община Младеновац застреля 13 роднини и съседи.

Кръвопролитието разтърси една балканска нация, несвикнала с масовите убийства, пише Асошиейтед прес.

Екип на AП на мястото каза, че районът гъмжи от полиция, тъй като уплашените жители са се осмелили да напуснат къщите си в ранните сутрешни часове.

Мъж от село Дъбона разказал пред АП, че късно снощи чул изстрели и излязъл от дома си.

„Усетих миризмата на барут. Чух шум откъм училището. Видяхме хора да лежат на земята”, посочва мъжът, който отказал да назове името си, защото се страхувал за безопасността си.

Нападателят е стрелял произволно по хора в три села близо до град Младеновац, на около 50 километра (30 мили) южно от столицата, съобщи РТС рано тази сутрин.

Въпреки че Сърбия е затрупана с оръжия, останали от войните през 90-те години, масовите стрелби са изключително редки. Стрелбата в училище в сряда беше първата в съвременната история на страната, допълва АП

Сръбският вътрешен министър Братислав Гашич нарече стрелбата в четвъртък „терористичен акт“, съобщиха държавните медии.

Специална полиция и хеликоптерни части са изпратени в региона, изпратени са и много линейки.

В момента в Сърбия продължава тридневния траур за убитите в сряда ученици в Белград.

Снимки: AP Photo/Armin Durgut

Подобни статии

Top