Новак Джокович напусна Австралия (ВИДЕО)

Семейството на световния №1: Гордеем се с Новак

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук потвърди, че Новак Джокович е напуснал страната. В изявление той „приветства днешното единодушно решение на съда“, в следствие на което сръбският тенисист трябваше да напусне Мелбърн.

Алекс Хоук използва министерските си правомощия, за да анулира визата на Новак Джокович, заявявайки, че присъствието му представлява риск за „здравето и реда“ на австралийската общност.

Полетът, на който сърбинът се качи, е до Дубай. Очаква се след това той да се прибере в родината си.

Федерални агенти са придружавали сърбина и екипа му до качването им на самолета.

Сайтът за проследяване на полетите FlightRadar потвърждава, че самолетът на Новак Джокович е най-проследяваният полет на уебсайта. Хиляди хора следят полета на тенисиста от Мелбърн към Дубай, който се очаква да продължи 13 часа.

Новак Джокович загуби последния си съдебен опит за оставане в Австралия, затова няколко часа по-късно напусна територията на страната.

Тричленен състав отхвърли жалбата на тенисиста срещу решението на правителството да отмени визата му с мотива, че отказът му да бъде ваксиниран срещу COVID-19 го прави заплаха за общественото здраве.

Депортирането от Австралия обикновено е съпътствано от тригодишна забрана за влизане в страната, което при Новак Джокович би означавало, че ще пропуска Australian Open до 2025 година. Това обаче може да се промени, ако той подаде молба до правителството и поиска забраната да бъде отменена.

Откритото първенство на Австралия е едно от най-големите събития в тенис календара, а Новак Джокович е печелил турнира девет пъти.

Семейството на Новак Джокович изпрати официално изявление до сръбските медии след депортирането на тенисиста от Австралия. Те обявиха публично подкрепата си за световния номер едно, разочаровани най-много от факта, че спортът не е успял да победи.

„Много сме разочаровани от решението на Федералния съд и от факта, че Новак трябва да напусне Австралия. Тук ставаше дума не само за спорт и участие в първия за годината турнир от Големия шлем, в който Новак доминира от десетилетие, но и за политиката и всички интереси, които надделяха в случая“, се казва в официалното становище, изпратено от семейство Джокович.

Родителите на сърбина бяха много активни по време на скандала, който се разрази в Мелбърн заради визата на Ноле.

„Въпреки скандалното поведение към Новак, ние вярвахме, че спортът ще победи. Вярвахме, че потвърденият от съда факт ще бъде уважен, че Новак има валидна виза, че справедливостта ще възтържествува и че никакви „обществени интереси“ няма да бъдат оправдание за взетото решение“, продължава изявлението на семейството.

„Настанаха трудни времена, особено за Новак, но това, което всички ние трябва да направим, преди всичко ние като негово семейство, е да го подкрепяме повече от всякога. Ще бъдем там, за да споделим ударите, които получи, да му помогнем да върне енергията си, вярата си в този спорт, преди всичко в честната игра, която тук напълно липсваше“, продължава становището на семейството.

„Гордеем се с него и със силата, която той показа в тази битка, която Новак проведе достойно. Вярваме, че той ще излезе по-силен от тази ситуация и времето ще покаже това, което безспорно винаги се е потвърждавало досега, а това е, че е Новак Джокович е голям шампион и човек“, завършва съобщението от семейство Джокович.

Джокера загуби последния си съдебен опит за оставане в Австралия, затова няколко часа по-късно напусна територията на страната.

Тричленен състав отхвърли жалбата на тенисиста срещу решението на правителството да отмени визата му с мотива, че отказът му да бъде ваксиниран срещу COVID-19 го прави заплаха за общественото здраве.

Подобни статии

Top