Новак Джокович призна за „грешки“ и неспазване на карантината

Световният №1 дал интервю, въпреки положителния си тест, излъгал и в документите за австралийска виза, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич му се разгневи

Новак Джокович призна за „грешки“ в документите си за пътуване и в това, че не е бил под карантина, след като заяви, че е имал коронавирус, в опита си да остане в Австралия и да се бори за рекордна 21-а титла от Големия шлем.

Световният номер 1 поясни, че тимът му е предложил нова информация на австралийското правителство, което обмисля дали да не анулира отново визата му, с което автоматично да го изхвърли и от страната. „Живеем в предизвикателни времена в глобална пандемия и понякога тези грешки се случват“, сподели 34-годишният неваксиниран сърбин в изявление, публикувано докато той тренирал на кортовете в Мелбърн, където в понеделник започва първият за годината турнир от Шлема.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Джокера летя до Австралия преди седмица, като получи медицинско изключение от организаторите на АО поради положителен ПСР тест на 16 декември. Граничните власти обаче не приеха изключението му, казвайки, че скорошно заразяване не покрива изискванията за влизане в страната, анулираха визата му и го поставиха в имиграционен център. Но адвокатите на сръбския номер 1 в света обърнаха по драматичен начин решението за визата в съда в понеделник по процедурна причина, свързана с интервю на летището. Сега, министърът на имиграцията Алекс Хоук обмисля дали да не канселира отново визата на Джокович. Австралийските медии споделиха, че говорителят му е получил „дълги допълнителни предавания“ от адвокатите на играча. „Естествено, това ще афектира времевия диапазон за решение“, каза той.

Джокович, деветкратен шампион на Аустрелиън Оупън, описа информациите относно местоположението си след дадения положителен тест за Ковид в Сърбия като „грешна информация“. В деня след положителния тест в Сърбия, Джокера се появил на тенис събитие за деца, а ден по-рано и на церемония, на която бил почетен с пощенски марки с неговия лик, като и на двете бил без предпазна маска. Джокович, който не спомена церемонията за пощенските марки, каза, че получил резултата от ПСР теста си, след като посетил тенис събитието за деца. Но той призна и че провел интервю и снимки с френския спортен вестник „Екип“ на 18 декември.

„Почувствах се длъжен да отида и да проведа интервюто с „Екип“, тъй като не исках да разочаровам журналиста, но направих така, че да спазвам социална дистанция и да нося маска, когато ме снимаха. Това бе грешна преценка и приемам, че е трябвало да отложа ангажимента си“.

Новак Джокович предварително е забранил на френския журналист от „Екип“ да го пита дали е ваксиниран срещу Covid-19. Това разкри Франк Рамела от френския спортен ежедневник, който е взел въпросното интервю.

„Инструкциите бяха съвсем ясни – никакви въпроси за ваксинацията. Така че не го попитахме и дали се е тествал. Какъв щеше да е смисълът?“, споделя Рамела. Журналистът допълва, че присъстващият фотограф е помолил Джокович да свали маската си за пет минути по време на интервюто, но сърбинът е отказал. Впоследствие обаче той е позирал без маска за снимка. Рамела споделя, че едва три седмици по-късно е научил, че Джокович е бил с положителна проба по време на интервюто, но самият той се е тествал след срещата и е дал отрицателен резултат.

Новак Джокович разкри също, че си направил и два бързи антигенни теста, които излезли отрицателни – един на 16 декември, когато е дал положителна проба, и един ден по-късно, преди да посети тенис събитието за деца. Той призна и за грешка при декларацията си за пътуване до Австралия, в която отбелязал в квадратче, индикирайки, че не е, или няма, да пътува в двете седмици преди полета си за Мелбърн. Постове в социалните мрежи и информации показват, че той летял от Сърбия до Испания по време на въпросния период. „Това бе предадено от моя щаб от мое име. Агентът ми се извинява искрено за административната грешка, отбелязвайки в грешното квадратче за предишното ми пътуване преди да дойда в Австралия. Това беше човешка грешка и със сигурност неумишлена“, допълни Ноле.

Появи се и друга информация в медиите в Австралия, които цитираха германския „Шпигел“, който поставя под съмнение положителния тест на тенис звездата. Изданието твърди, че е сканирало QR кода на сръбския ПСР тест на Джокович, който излязъл отрицателен, само за да се промени на положителен час по-късно. Не бе възможно независимо да се потвърди историята от „Шпигел“, като световният номер 1 също не обърна внимание на тези специфични проблеми.

В същото време сръбският премиер Ана Бърнабич осъди Новак Джокович за „явното нарушение“ на изискванията за изолация при положителен тест за COVID-19.

В интервю тя благодари на Джокович за това което е направил за Сърбия, но обяви, че нейното правителство ще разследва действията на деветкратния шампион на Откритото първенство на Австралия, тъй като „законите важат еднакво за всички“.

„Никой не може да нарушава правилата за изолация, тъй като това излага здравето на другите хора в опасност“, заяви Ана Брънабич.

Снимка: Getty Images

Подобни статии

Top