Новак Джокович спечели делото срещу Австралия!

Съдия Антъни Кели изненадващо сложи край на съдебния процес, след като страната се отказа от решението си да анулира визата на сърбина, министър Алекс Хоук обаче може едностранно да нареди депортация

Световният №1 в света на тениса Новак Джокович спечели изненадващо делото си за депортация от Австралия, като съдия нареди незабавното му освобождаване от имиграционен хотел.

Съдия Антъни Кели внезапно сложи край на съдебния процес, след като страната се отказа от решението си да анулира визата на звездата.

Но правителствен адвокат предупреди, че Австралия може да използва министерски сили, с които да нареди премахването на сърбина от страната, което би довело до това той да бъде със забрана за три години.

Предвид факта, че австралийското правителство е изправено пред унизително поражение, адвокатът Кристофър Тран информира съдията, че имиграционният министър Алекс Хоук може да използва изпълнителни правомощия.

„Инструктиран съм, че министърът ще обмисли дали да упражни лична власт на отмяна“, каза той.

Съдебното решение постанови държавата да заплати всички разходи по делото, а в рамките на 3 минути Джокович да получи международния си паспорт и личните си вещи.

Съдебното решение се основава и на факта, че сърбинът е имал право да отговори на известието за анулиране на визата му до 08:00 часа местно време в четвъртък, но решението му е било обявено още в 07:42.

Джокера кацна в Австралия миналата сряда, надявайки се да защитава титлата си от Аустрелиън Оупън и да постигне безпрецедентна 21-а корона от Големия шлем. Вместо да бъде приветстван като шампион, той бе разпитан на летището през нощта, преди визата му да бъде анулирана и да бъде трансфериран в хотел за бежанци в Мелбърн, чакайки евентуална депортация. Според властите, неваксинираната тенис звезда не е предоставила адекватно доказателство за медицинско изключение.

В извънредно онлайн изслушване на съда днес, съдия Антъни Кели заяви, че правителството е решило да свали решението си за визата му и той е наредил незабавното освобождаване на Джокович от имиграционния хотел в Мелбърн. „Подобно освобождаване трябва да се случи не по-късно от 30 минути след даването на тази заповед“, каза съдията. Сърбинът бе в хотел за бежанци, в който има около 32 мигранти. Адвокатите му споделиха, че ранно искане на тенисиста за преместване в съоръжение, където може да тренира за Аустрелиън Оупън, не е било уважено.

Откритието на съда, прочетено в онлайн изслушване, припомни, че Джокович е бил разпитан през нощта на летището в Мелбърн след късното си пристигане в сряда вечер. В ранните часове на следващата сутрин, на играча му било казано, че разполага с време до 8:30 часа местно време да отговори на предложено анулиране на визата му. Но вместо това, граничният контрол я анулира в 7:42. Ако номер 1 в света е имал време до 8:30, както му обещали първоначално, „той е могъл да се консултира с други и да се обоснове пред делегата защо визата му да не бъде отказвана“, сподели съдията. Въпреки че изслушването се проведе онлайн, малка група от фенове на сърбина се събра пред сградата на федералния съд, размахвайки сръбски флаг, държейки снимка на техния герой и танцувайки под звуците на акордеон.

Въпреки че нямаше значение по случая му, твърдението на Джокович за положителен тест за Ковид на 16 декември предизвика противоречие, след като стана ясно, че той бил на две събития около положителната си проба – на 17-и той наградил млади състезатели с купи и трофеи в Белград, като никой не носел предпазна маска, докато ден по-рано присъствал на церемония, на която бил почетен от сръбските пощи със своя пощенска марка с лика и постиженията му. Друга тенисистка – специалистката на двойки от Чехия Рената Ворацова, също бе с анулирана виза след получаване на медицинско изключение. Тя обаче бе депортирана в събота, след като стоя в същия хотел за бежанци, в който бе Джокович.

Световният номер 1 ще се бори за десета титла от Аустрелиън Оупън и рекордна 21-а в Големия шлем, заставайки еднолично на първо място в класацията пред големите си съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал, които подобно на него имат по 20 отличия от Шлема.

Подобни статии

Top