Нови 20 радари за скорост монтират по шосетата в страната

Пътна полиция

ще закупи нови 20 стационарни радари за скорост, които ще бъдат монтирани по шосетата в страната. Така броят им ще нарасне почти двойно – на 43, пише „Монитор“

В момента действащите радари са 23 и техните места постоянно се сменят. С новите бройки ще бъдат обхванати всички основни артерии в България. Това става ясно от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

На провелата се в понеделник среща е обсъдено закупуването на 20 броя стационарни камери за контрол на скоростните режими. Цената на едното устройство ще е 120 хил. лева. Общата ориентировъчна стойност на обществената поръчка ще е в размер на 2,4 млн. лева.

Освен това е гласувано и вземането на 28 преносими камери, всяка от които ще струва по 65 хил. лева. Общата цена за тях ще е 1,820 млн. лева.

„Пътна полиция“ ще се оборудва и с газхромотографи, чиято обща стойност ще е 1 236 млн. лева. С тях ще се измерва количеството изгорели газове, които изхвърлят автомобилите. При завишаване на стойностите колите, които бълват пушилки, ще бъдат спирани от движение.

Нови технически попълнения в редиците на КАТ ще има и с т.нар. „стационарни дрегери“ или „доказателствени анализатори“. Те ще показват много по-точно употребеното количество алкохол или наркотици от водачите. Освен това данните от уредите ще важат и пред съда.

1 2

Top