Нови артистични намеси по Марица – от сръбска художничка и немски скулптор

Изкуство от рециклирани отпадъци обръща внимание на връзката ни с реката

Две скулптурни инсталации, разположени по поречието на река Марица ще привличат вниманието на деца и възрастни любителите на природата, последователно от събота (2 ноември, от 15 ч.) и понеделник (4 ноември, след  17 ч.).

Работите са дело на артистите Матиас Гарф от Германия и Ивана Мали Вукелич от Сърбия и са продуцирани в рамките на програма АДАТА на Фондация „Пловдив  2019“.

В своята версия на природна пътека Матиас Гарф пресъздава биоразнообразието на реката в цветни скулптурни обекти , разположени по крайречната алея, представящи отличителните за района на Марица животински обитатели.

Всички те са изработени от отпадъци, събрани от коритото на реката.

В деня на откриването авторът сам ще разкаже за работата си и избраните птици, насекоми, земноводни и бозайници, а в петък, на 8 ноември, от 3 следобед е планирана специализирана разходка, ръководена от Българско дружество за защита на птиците, с чието партньорство  е подготвен художественият проект.

Сборен пункт и начална точка и в двете срещи е бетонната платформа срещу Водната палата, покрай която скулптурите ще могат да бъдат наблюдавани до 10 ноември.

В началото на идната седмица, на южния бряг на Марица, в близост до бул. „Борис III Обединител“, непосредствено до стълбите, водещи към реката, Ивана Мали Вукелич разказва своята версия за връзката между хората и реката.

Избраният от нея творчески подход е директното отражение на реалността, наблюдавана от художничката в последния месец като резидентен артист тук.

Събрани изхвърлени вещи и материали от бреговете на реката са вплетени в рамка на огледалото, поставено така че да оглежда речната вода и нас самите като активни фигури, отговорни за състоянието на реката и отношението  на местните към нея.

Инсталацията ще остане на брега до 12 ноември.

Творческият престой на Ивана Мали Вукелич в Пловдив е част от партньорския обмен на Пловдив 2019 и Нови Сад – Европейска столица на културата 2021, в резултат на който, паралелно през октомври, българската писателка Иванка Могилска живее в Нови Сад и работи върху текст, вдъхновен от града.

Ивана Мали Вукелич и Матиас Гарф подготвят и второ издание на работилница за деца, успешно проведена преди седмица покрай реката. Следващата планирана дата е 9 ноември, при благоприятни метеорологични условия.

Подобни статии

Top