Нови мерки и препоръки въвежда община „Родопи” в борбата с COVID-19

Мерките бяха обсъдени и одобрени днес на заседание на Общинския кризисен щаб

Нови по-строги мерки въвежда оперативният кризисен щаб за превенция на разпространението на заразата от коронавирус в община „Родопи”. Те се налагат поради отчетената тревожна тенденция на разпространение на CODID-19 в страната, повишения брой на положителни случаи на заболели и контактни лица.

Мерките бяха предложени и одобрени на заседание на Общинския кризисен щаб, което се проведе днес. Председател на Щаба е заместник-кметът на „Родопи” Владимир Маринов.

Задължително е носенето на лични предпазни средства от персонала в детските градини и посетителите в пенсионерските клубове по населените места. Контролът за прием на деца в детските заведения се засилва, като на децата ще се мери температурата всеки ден преди влизане в сградата. Дезинфекция ще се извършва на всеки час на подовите настилки и дръжките на вратите, като общината е осигурила необходимия брой препарати. Ще бъдат раздадени и 1000 броя маски, които ще се разпределят сред персонала в детските градини и яслени групи.

По график ще бъде направена цялостна дезинфекция на административната сграда на общината, кметствата по населените места, детски и учебни заведения, пенсионерските клубове.  Ще бъдат заделени и  близо 10 хиляди лева за закупуване на електронни дозатори за дезинфекция, които да се поставят на входовете им.

В пенсионерските клубове ще се влиза задължително с маска, а на маса се допускат максимум по четирима души.

70 души с CODID-19 са на домашно лечение в община „Родопи“, 8 са в болница

В помещенията на Центъра за услуги и информация в административната сграда на „Родопи” ще се допускат  по двама души. Обслужването ще се осъществява по един на гише, като редът ще се спазва отвън на необходимата дистанция.

Ръководството на общината ще прецени и набор от услуги, които могат да бъдат извършвани по електронен път, чрез кметствата по места. Вече  са закупени и доставени пластмасови защитни екрани, които ще се монтират в помещенията, където се обслужват граждани. По този начин ще се ограничи пътуването на жителите на общината до административната сграда в Пловдив, ще се намали потока и струпването на  граждани пред сградата на улица „Софроний Врачански” 1А.

От началото на пандемията от коронавирус до днес карантинираните лица в община „Родопи” са 1558. На 1441 души вече им е изтекла карантината, а 102 все още са под карантина. 70 души са  на  домашно лечение, а след диагностициране за 8 се е наложила хоспитализация.

Излекуваните са 131 лица.

Подобни статии

Top