Нови парашути и специална техника идва в Парашутната бригада (ВИДЕО)

Нови парашути и специална техника идва в Парашутната бригада (ВИДЕО)

Нови парашути тип „крило“ и специална техника

ще получи 68-ма бригада „Специални сили“ в началото на следващата година по две различни програми. Това съобщи командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев пред журналисти в Пловдив днес.

Парашутите пристигат през февруари или март по програмата FMF. Интрудерите ще подобрят уменията на командосите. Те са много по-добри от тези, с които разполага военното формирование и са в пъти повече от наличните в момента, посочи генералът.

По друга програма пък, в началото на годината, бригадата ще получи техника, която увеличи способностите на подразделението. Тя е свързана с обучението на личния състав, а оборудването, с което формированието ще разполага, е за милиони левове.

След конкурсите за нови командоси, в бригадата вече работят

около 45 нови военнослужещи, съобщи още ген. Матеев. Това е вторият прием на бойци за последните две години. Миналата година в бригадата започнаха работа други 30 военнослужещи.

„Това е нормално. В другите армии от НАТО кадровите войници служат от 3 до 9 години. А при нас те остават много повече“, коментира командирът на 68-ма бригада. Той беше категоричен, че ще се бори Специалните сили да вървят не само към модернизация на състава с повече сержанти, но и във формированието да идват бойци от другите родове войски.

„Искам при нас да идват най-добрите от най-добрите!“,

подчерта ген. Матеев и даде пример с Румънската армия. По думите му там в Специалните сили назначавали военни от другите формирования с поне 1-2 години стаж. „А не тепърва да ги вземаме и да ги учим да са войници, а едва след това да ги обучаваме за командоси“, поясни командирът на Парашутната бригада.

За да стане това възможно обаче, трябва да се промени нормативната уредба, която засяга приемът на кадрови войници в Специалните сили, допълни той. Така ще се икономисат време и средства, каза още ген. Матеев.

Командирът на бригадата съобщи също, че отделянето ú като самостоятелна единица, е довело до повишаване на бюджета, който за следващата година ще е още по-добър. Матеев ще настоява  да бъдат отпуснати и средствата за строителството на сградния фонд на полигона Црънча, които премиерът Бойко Борисов обеща.

Подобни статии

Top