Нови сондажи на разкопките до Тунела. Ето какво търсят! (СНИМКИ)

Нов сондаж, чрез който да се достигне до основата на почетната арка,

разкрита при разкопките в строежа от южната страна на Тунела, ще направят пловдивските археолози. Това съобщи пред DCNEWS ръководителят на екипа, който работи на обекта – Елена Божинова.

Разкопките на мястото са възстановени и днес е вторият ден от тях, поясни тя. По думите й, след като е минала експертна комисия от Министерство на културата, за да оцени какво е свършено до момента на строежа, експертите са решили да бъдат вдигнати архитектурните детайли, разкрити при първоначалните разкопки през април тази година.

Това е направено в първия ден от сегашната работа на археолозите и в момента тези елементи са съхранени в тревните площи на пл. „Александър Малинов“ срещу Източната порта. По-късно те ще бъдат преместени. Това ще стане, когато бъде направен лапидариум към Голямата базилика, поясни Божинова.

В база на археологическия музей е преместен и открития рядък надпис, възхваляващ император Диоклециан, а останалите находки, сред които уникална бронзова статуетка на Афродита са съхранени в музея.

„В момента сваляме пласта под архитектурните детайли, така че да разкрием максимално античната улица. Събираме материали, тези пластове, които са точно над улицата, ще датират времето, когато тя е престанала да бъде използвана и ще посочат времето, след което е паднала арката, тъй като архитектурните детайли от нея са върху тези пластове“, поясни археологът.

Разкопките приключват в края на седмицата

1 2

Подобни статии

Top