Нови туристически маршрути показват непознатия Асеновград

Пет нови туристически маршрута ще привличат любителите на природата още тази година към Асеновград и региона.

Атракционите включват красиви, но почти непознати места в източната част на общината. Новите дестинации обхващат околностите и махалите на селата Узуново, Бор, Три могили и село Врата.

Маршрутите са разположени из цялата територия на населените места и показват емблематични за района скални светилища и феномени, пещери и водопади.

Феновете на пешеходните преходи ще могат да видят скалния феномен „Саръ кая“, скалните светилища „Питвото“ и „Инкая“,  върховете  „Кечи кая“,“Кокез тепе“ и  „Чилякая“, да посетят пещерите „Хралупата“ , „Ямата“ и „Голям чардак“ и да преминат през махала Мумджидам и Гагова падина.

Един от маршрутите е създаден за  преминаване с велосипед. Той тръгва от Врата  и преминава през селата Бор и Три могили.

„Идеята е община Асеновград да е популярна туристическа дестинация в по-голям мащаб, а не само с традиционните известни обекти”, обясни директорът на ОП „Туризъм” Димитър Кирков.

Запознавайки гостите и гражданите с тези възможности за туризъм в този малко познат край на Асеновград искаме да стимулираме хората да създават къщи за гости, да се подобри туристическата инфраструктура и да се съживи района.”

По думите на Кирков в момента трасетата се обхождат и се анализират оптималните подходи към атрактивните места.

„Полагаме сериозни усилия , за да облагородим планината и да я направим по-достъпна за туристите”, обобщи той.

През тази година ще бъде положена нова маркировка, а на места старата ще бъде освежена и допълнена по още 19 туристически маршрута с обща дължина над 100 километра.

Това ще се случи в рамките на Годишната програма за развитие на туризма в община Асеновград. Тя ще бъде част от дневния ред за обсъждане на сесията на общинския съвет в края на този месец.

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top