Нови заглавия, специални прожекции и световни класики на 21-то издание на Филмови Нощи във Филипополис

Три световни класики на Филмови Нощи във Филипополис

Легендарните „Амадеус“, „Черна котка, бял котарак“ и „Гладиатор“ 20 години по-късно отново на голям екран

Най-популярното и обичано киносъбитие в Пловдив се завръща за 21-ви път! От днес до 28-и юли с ФИЛМОВИ НОЩИ ВЪВ ФИЛИПОПОЛИ ще преживеете едни от най-любопитните нови заглавия, наравно с три непреходни класики.

Събитието отново ще се проведе в лятно кино “Орфей” в подножието на „Сахат Тепе“ в центъра на гр. Пловдив. Подобно на миналото лято, ФИЛМОВИ НОЩИ отново ще представи на пловдивчани три любими филма от миналото, които от години не са били показвани на голям екран у нас.

На 12.07 от 21:10 ч. ще бъде първата ни специална прожекция – тази на сръбската класика „ЧЕРНА КОТКА, БЯЛ КОТАРАК“ на Емир Кустурица, награден през 1998 г. със Сребърен лъв за режисурата си. Не пропускайте един от най-колоритните и забавни балкански филми, който разказва за възмъжаването на главния герой сред руините на едно общество с ценности, които изчезват.

На 18.07 от 21:10 ч. ще бъде втората ни специална прожекция – тази на наградения с пет награди Оскар „ГЛАДИАТОР“ на режисьора Ридли Скот с участието на Ръсел Кроу, Хоакин Финикс, Оливър Рийд (в последната му роля). Филмът, който възроди епичния жанр през 2000 г. и го представи за нова публика, винаги е бил предназначен да бъде гледан на голям екран и сега, благодарение на ФИЛМОВИ НОЩИ ВЪВ ФИЛИПОПОЛИС, това условие е напълно задоволено.

На 25.07 от 21:10 ч. 35 години по-късно пловдивчани отново ще могат да видят на голям екран биографичния шедьовър „АМАДЕУС“ на Милош Форман, адаптиран от драматурга Питър Шафър по едноименната му пиеса. Считан за един от най-добрите филми, създавани изобщо, номиниран за 53 международни отличия и спечелил осем награди „Оскар“. Мащабът на непреходната история за съперничеството между Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери със сигурност заслужава да бъде разгърнат на голям екран.

Тазгодишното издание отново ще бъде разделено на няколко основни рубрики. Те ще бъдат КУЛТОВИТЕ ФИЛМИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН, която включва изброените по-горе три класики, СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ, ФЕСТИВАЛНИ ХИТОВЕ, БЪЛГАРСКО КИНО, както и редовното издание на документалните филми от BANFF – най-престижният планинарски кинофестивал в света.

В рамките на 24 дни ще бъдат реализирани 48 прожекции (всяка вечер от 21:10 ч. и 23:30 ч.)

1 2

Подобни статии

Top