Новият ансамбъл показа за първи път пред публика композициите си

В тях има голяма приемственост от олимпийските шампионки, както и нови елементи преди Гран При на Марбея

Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика показа за първи път пред публика композициите си за настоящия сезон.

Това се случи в тренировъчната зала „Арена Армеец“ днес по време на открито контролно на всички националки, които ще участват на Гран При на Марбея този уикенд.

Пред публика играха ансамбъл жени, Боряна Калейн, Ева Брезалиева, Стилияна Николова при жените, Елвира Краснобаева и Дара Стоянова при девойките. Никол Тодорова от клуб „Авангард“ също участва, въпреки че не води централизирана подготовка с националния тим.

Новият ансамбъл е в състав Петя Борисова, София Иванова, Вая Драганова, Елена Георгиева, Женина Стефанова и Биляна Везирска. Композицията на пет обръча е поставена на част от музиката от бенефиса „Сън“ на олимпийските шампионки от Токио 2020, а на три ленти и две топки е нов аранжимент на Евгени Димитров на народната песец „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Гимнастичките изиграха чисто съчетанието с обръчи, но на ленти и топки допуснаха грешки.

Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска ще участват на всички Световни купи тази година (без Ташкент, Узбекистан) и на възможно повече турнири, за да свикнат да играят пред публика.

Първото състезание за ансамбъла е Гран При на Марбея, след което предстои Световната купа в София от 8 до 10 април.

При жените контролното спечели Стилияна Николова, която е първа в многобоя, на топка и лента. В многобоя втора е Ева Брезалиева, а трета – Боряна Калейн, която днес допусна грешки. Брезалиева е първа на обръч и бухалки.

При девойките в многобоя най-висок сбор има Елвира Краснобаева, следвана от Дара Стоянова и Никол Тодорова.

Краснобаева е първа на обръч, топка и бухалки, а Стоянова – на лента.

Старши треньорът на тима Весела Димитрова, която изведе предишния тим до олимпийската титла в Токио 2020, беше доволна от първото изиграване пред публика.

„Днес в интерес на истината ми харесаха, защото на тренировка сме още в доста ранен етап на подготовката. Видях в тях една мобилизация и желание да се представят наистина на ниво. Днес имаше много вълнение и притеснение в тях, за първи път пред публика. Някои от момичетата години наред не са играли на състезание, така че наистина ми харесаха, че се пребориха до края на това, което могат да покажат.

Аз както знаете винаги искам да са много различни в двете съчетания. Музиката на обръчи предразполага към един мащаб, каквито са изискванията за новия правилник. Отзад костюмите са много интересни, нещо като извънземни хора би трябва да бъдат, а за лентите е логично да направя съчетание на българка музика, след като Световното първенство през септември е в София. Аз харесвам много тази песен и мисля, че е много красива и ще се хареса на всички хора в България и по света. Чула съм доста добри коментари относно музиката . . . Имаме още много работа и по двете съчетания, наблегнали сме на артистичността и сложността както винаги, момичетата изглеждат перфектно, в много добра физическа форма са, просто им трябва наистина време да си отработят съчетанията и елементите“, заяви Димитрова.

Тя призна, че най-трудно е момичетата да станат истински отбор.

„Работим най-вече да се сработят като отбор. Те са наистина много ярки индивидуалисти , всяка от тях е с изключителен характер и доста трудно може би ще се сработят. Но работим в тази посока и съм оптимист за бъдещето и на новия ни ансамбъл. Полагаме изключителни усилия целия треньорски щаб в това, колкото е възможно момичетата да се сработят и да заиграят, но наистина, повярвайте ми, това е много труден процес и изисква време, така че Дай Боже да са здрави всичко ще бъде наред, сигурна съм“, каза още треньорката.

Тя защити решението си да включи в тима София Иванова.

„Решението за София беше мое предложение. София изяви огромно желание да играе в ансамбъла. тя каза, че е тренирала гимнастика само и само, за да играе в ансамбъл, така че Илиана Раева и аз уважихме нейното желание. Колкото повече желание имаш да се включиш в ансамбъла това е чудесно“, заяви Димитрова.

Тя разкри, че в двете съчетания и музиката за петте обръча има препратка от стария към новия ансамбъл.

„Наша е идеята да ползваме музика от спектакъла „Сън“. Това е малка препратка, както и началните пози на двете съчетания, към първото стъпване на килима на олимпийския отбор и началото на този, така че Дай Боже и тези момичета да достигнат до върха на спорта“, коментира Весела Димитрова.

Подобни статии

Top