Новият кмет по култура гост на изложба в „Аспект“

Художникът Станимир Видев и скулпторът доц. Кирил Матеев подредиха първа съвместна изложба

Художникът Станимир Видев и скулпторът доц. Кирил Матеев подредиха първа съвместна изложба в залите на галерия „Аспект“. Сред гостите на откриването бе новият кмет по култура и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, галеристката Олга Петрова и многобройни почитатели и приятели на авторите, които препълниха пространствата на галерията и извън нея. Панов подчерта, че е особено радостен от факта, че първата изложба, която посещава в качеството си на зам.-кмет е на двама големи представители на българското съвременно изобразително изкуство, като единият – Станимир Видев, е сред безспорните любимци на пловдивчани.

Картините на Станимир Видев са нови платна – както фигурални, така и абстрактни пейзажни композиции. Любимият Пловдив с неговите характерни силуети – старите сгради на Капана и Главната, Трихълмието, видяно през прозореца на ателието на художника, са сюжети, които той разработва от години и  все пак винаги успява да изненада с нова и различна трактовка. Няколко от платната в изложбата, сред които „Акустична версия“ и „Две китари“ са реверанс на художника към музиката. Не без вълнение творецът отбеляза, че на 28 ноември – в деня на откриването, се навършват 35 години от неговото дипломиране в Националната художествена академия „Николай Павлович“ със специалност „Живопис“ в класа на проф. Добри Добрев.

Доц. Кирил Матеев пък бе избрал седем скулптури от бронз и няколко рисунки. Той е привърженик на класическия подход в изкуството и  като преподавател в Академията държи неговите студенти да се отнасят сериозно към занаята с убеждението, че само така ще открият поезията на лекотата.

 

Подобни статии

Top