Новият посланик на Русия у нас на визита в Община Пловдив

Това е първата официална визита на дипломата извън столицата

Новият посланик на Русия в България Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова избра Пловдив за първата си визита извън столицата. Тя бе придружавана от Почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, както и от своя съпруг и служители в посолството.

Нейно превъзходителство Митрофанова бе приета в Заседателната зала на Общината от кмета Здравко Димитров. На срещата присъстваха заместник-кметовете Тодор Чонов и Пламен Панов, както и директорът на Опера Пловдив Нина Найденова.

„Радваме се, че избрахте Пловдив за тази своя първа визита, защото това е най-красивия град в България. Тук ще може да видите археология, да се насладите на културата на града, с която се гордеем и неслучайно бяхме Културна столица на Европа през 2019 година. Гордеем се и с постиженията на пловдивските спортисти. Обичаме си града и с моя екип правим всичко възможно той да се развива, независимо от трудните времена“, приветства високопоставения си гост кметът на Община Пловдив Здравко Димитров.

Посланичката посочи, че културният обмен  е много важен и помага на дипломацията

„Неслучайно избрах Пловдив за моя първа визита. Зная за града, знам че тук са гостували Хора на Турецки, че Вашата опера е изпълнявала Ленинградската симфония на Шостакович по време на пандемията и лично гледах изпълнението в мрежата. Уверена съм, че културният обмен е много важен и много помага на дипломацията“, заяви в изказването си Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова.

Тя отправи покана Пловдив да се включи в проявите на Асоциацията на античните градове, която обединява древни селища, намирали се в периферията на някогашната Римска империя. Посланик Митрофанова се ангажира да съдейства и за гастроли на Пловдивската опера в Санкт Петербург, както и на Петербургската под тепетата.

Кметът Димитров договори с Почетния консул на Русия Георги Гергов една палата на Пловдивския панаир да бъде отстъпена безвъзмездно на Опера Пловдив за концерти и спектакли. Заради пандемичните ограничения сега публиката е около 100 души и това носи големи загуби за Операта. Заместник-кметът Панов и директорът на Операта Нина Найденова получиха правото сами да харесат коя палата на Панаира е най-подходяща за целта.

Top