Новият шеф на „Старинен Пловдив“: „Винету“ е настолна книга

Йордан Илиев е бил 6 години зам.-кмет на „Тракия“

Зам.-кметът на район „Тракия“ Йордан Илиев става директор на ОП „Старинен Пловдив“. Илиев бе представен днес от кмета Иван Тотев в присъствието на досегашния си шеф Костадин Димитров.

„Новият шеф на „Старинен Пловдив“ го избрах аз. Старият град е нещо, за което година и нещо обяснявам какво трябва да се случи там и започвам супер много да се изнервям. Много неща ме дразнят в личен план. Проведе се конкурс, в който исках участниците това да ми разкажат: как Старият град ще стане видим в европейско измерение? Как някой, който взема самолета от Франкфурт отива и си купува услуги още на летището във Франкфурт? И никой не ни го разказа това, всеки представяше някакви общи концепции. Искаме конкретика“, призна Тотев.

На въпрос на DCNEWS дали може да постигне това, което иска градоначалникът, новият шеф на Старинен Пловдив даде пример със свое посещение на музей във Вашингтон, подобен на външен вид на Колодрума.

„Оказа се музей на американските индианци. Влязох вътре и видях два тотема, една лодка и един вигвам. Аз съм запленен от творчеството на Карл Май и Майн Рид, чел съм много пъти „Винету“ – настолна книга, и останах удивен: огромна сграда, в която няма почти нищо. Но за сметка на това едни момиченца нижат мъниста, други връзват, трети обясняват как са стъпвали индианците, на втория етаж прожектират филм… И хората си плащат, за да видят това“, визуализира представата си Йордан Илиев.

Завършил е българска филология

Новият директор е пловдивчанин, шест години е бил зам.-кмет в район „Тракия“. Завършил е Хуманитарната гимназия, а след това българска филология и журналистика в ПУ „Паисий Хилендарски“. На въпрос какви езици знае, той отговори, че е учил английски, френски, руски, старобългарски, старогръцки и латински и ползва първите два западни езика.

За последните две години обектите в Стария град са посетени от 212 хиляди души, а приходите са за 490  хиляди лева, посочи Илиев. По думите му това трябва да се промени и приходите да се увеличат.

Подобни статии

Top