Новият скенер ще заработи в болницата в Асеновград напролет

Компютърният томограф е 16-слайдов с възможности за цялостно сканиране на тялото на пациента.

Нов 16-срезов компютърен томограф от ново поколение ще заработи в МБАЛ- Асеновград до края на месец март. След проведена обществена поръчка до дни предстои договорът за доставка,  монтаж  и обслужване да бъде подписан.

Модерният уред за диагностика е закупен на цена от 420 хиляди лева, като община Асеновград осигури 100 хиляди лева от местната хазна.

„С помощта на общината ще извършим първоначалното финансово плащане. Цялата сума трябва да бъде разплатена за срок от пет години, което няма да натовари допълнително бюджета на лечебното заведение“, обясни началникът на МБАЛ -Асеновград д-р Иван Червенков.

Компютърният томограф е 16-слайдов с възможности за цялостно сканиране на тялото на пациента. Множеството рентгенови изображения, които се правят на болния се заснемат от различни ъгли, което дава триизмерен образ при компютърната обработка.

„Апаратът е много важен, защото ще даде възможност за поставяне на точна и прецизна диагноза на пациентите не само от Асеновград, но и от общините Садово и Лъки“. Скенерът от ново поколение е щадящ за болните, тъй като  диагностиката се прави бързо с детайлно оглеждане на образа.

До момента болницата в Асеновград разполага  с 4-срезов компютърен томограф, който беше закупен втора употреба. Той работи близо десет години, но заради амортизацията и честите дефекти ръководството на лечебното заведение реши да го смени.

Новият апарат ще бъде поставен в специално оборудвано помещение, като тепърва предстои процедура по замерване на показателите, на които то трябва да отговаря.

 

 

Подобни статии

Top