Новините, които заслужават внимание: Община Пловдив отличи спасители от Гребната база (ГАЛЕРИЯ)

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова с риск за живота си извадиха майка и син от ледените води на Гребния канал

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова са отличени като посланици на доброто за това, че с риск за живота си са спасили майка и син от удавяне в студените води на Гребния канал.

Грамотата от инициативата на „Пловдив – град на доброто“ бе връчена от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев в присъствието на ръководството на ОП „Жилфонд“, което се грижи за стопанисването на Гребната база, съобщиха от Община Пловдив.

Инцидентът е от ранния следобед на 15 декември миналата година, мястото – преди моста. Докато се разхождат, Борислав и Антоанета виждат как двама души, в опит да извадят лабрадора си от водата, се подхлъзват се и падат в нея. Впоследствие става ясно, че са майка и син. Мъжът е на около 30 години и не може да плува.

Обзе го паника и започна да потъва. След като стигнах до него се успокои и лека-полека го извадих на брега. След това помогнах и на майка му, както и на кучето, докато Тони ми помагаше от брега, разказва Борислав. Той е родом от Видин и казва, че често се е „давил на брега на Дунава“ и не за първи път спасява хора от удавяне.

Беше човешка реакция – съвсем естествено е да се притечеш на помощ. Дори не разбрахме как са ни открили от Общината, споделя и Антоанета.

Много ни се искаше да ви открием и да ви благодарим, защото не всеки рискува живота си, за да спаси друг. Често сме обладани от недоволство, а доброто трудно се забелязва. Вие имате големи сърца, благородни и безкористни сте. Вие сте добрият пример, който трябва да бъде отличен, заяви Пламен Райчев при връчване на грамотите от името на кмета Здравко Димитров. Той подари и нов мобилен телефон на Борислав, защото неговият се повредил при скока във водата.

През декември служители на „Жилфонд“ и общинска охрана регистрираха нарастване броя на опасните инциденти на Гребната база. Само за 20 дни 13 души са се озовали по невнимание в ледените води на Гребния канал. Общината призова пловдивчани и гости на града да бъдат внимателни, когато се разхождат или спортуват на Гребния канал. Да не си правят опасни селфита на ръба на чашата на водното съоръжение, нито да се разхождат в опасна близост до водата. Край Канала има табели, забраняващи плуването и скачането във водата, риболовът, качването върху понтоните. Поставени са предупреждения за опасен отвесен наклон, както и за стръмен и хлъзгав бряг. Също така е забранено да се разхождат кучета без повод.

Повече информация за Борислав и Антоанета

Антоанета е завършила право в ПУ „Паисий Хилендарски“ и работи в областта на наказателното право. Преподава йога, дихателни техники и медитация към фондация,, Изкуството да живееш и практикува холистична терапия. Тя е родом от Крумовград, но от 20 години живее и работи в града под тепетата. Нейният девиз е „Вяра в доброто“.

Борислав е учил в Националната спортна академия със специалност физиотерапия. Роден е във Видин, живее и работи в София, но от една година любовта го води в Пловдив. Сега работи като холистичен терапевт в Пловдив. Неговият девиз е „Благодарност към живота“.

Top