Новите детски градини в „Кючук Париж“ и на „Богомил“ очакват първите деца

Забавачката на ул. „Богомил“ в „Източен“ ще приеме близо 300 деца

Две детски градини – на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен” и на ул. „Богомил” в „Източен”, са пред завършване и се очаква наесен да отворят врати за общо близо 300 малчугани.

Забавачките са приказни, макар че строителите продължават  усилено да работят. Сградата на ул. „Богомил”  е облицована отвън с еталбон в бяло, жълто и синьо с дървена ламперия по средата. Майсторите са прекарали всички инсталации, помещенията миришат на прясна боя, навсякъде са сложени подови настилки от винил, фаянс и таракота, а в момента се лепят плочки в плувния басейн.

Детската градина е за 4 групи, ще се отоплява от ТЕЦ, през горещите летни месеци ще се охлажда с климатици, обясни техническият ръководител от фирмата изпълнител „Саграда” Атанас Юнаков. Проектът е изготвен от пловдивския архитект Константин Божков, който е автор и на ДГ „Чайка”.

Пред детската градина се правят градинки, в които са засадени храсти, а скоро ще има и райграс. Всяка група ще разполага със своя площадка за игра с дървени перголи, около които ще се вият пълзящи растения. Живият плет ще прави приятна сянка за децата. В проекта бяха включени пясъчници, но това изискване отпадна, тъй като според новите санитарни норми  те не се препоръчват за ползване.

До края на  август ще бъде завършена и голямата детска градина за 8 групи на бул. „Александър Стамболийски”.

Комплексът създава настроение още от булеварда със своя облик в розово, жълто, оранжево и лилаво. Остават довършителни работи, другата седмица ще слагаме фаянс и теракота, занималните са много удобни – по четири групи на етаж, има плувен басейн, хубав физкултурен салон, кухненски блок, отделно корпус за обслужващи дейности, изброи  техническият ръководител на обекта Асен Трифонов от фирма „Запрянови”.

Старт за строителство на двете детски градини беше даден от кмета Здравко Димитров през  миналата година. Забавачката на бул. „Александър Стамболийски” се финансира от общинския бюджет, а тази на ул. „Богомил” – по ОП „Региони в растеж”. Общината има ангажимент да достави кухненско оборудване и обзавеждане на помещенията. Едва тогава децата ще могат да прекрачат прага на новите детски заведения.

Източник и снимка: „Марица“

Подобни статии

Top