Ново 20: Безплатно обучение в специалности, където липсват кадри

Безплатно обучение в университет срещу недостига на кадри. Идеята е на министерството на образованието. А целта – повишаване на интереса към специалностите, от които ще има най-голяма нужда пазара на труда в бъдеще.

„Математика, химически науки, физически науки, религия, материали и материалознание. За тях няма да има ограничения в приема”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

А държавното финансиране за други 15 неприоритетни специалности могат изцяло да бъдат спрени, информира Нова телевизия.

Висшите училища, в които не бъде утвърден държавен прием, ще могат да продължат да обучават студенти по специалности като „Икономика“ и „Администрация на управление“, но платено.

Коя специалност осигурява заплата от 3500 лв.?

„Тези, в които бих казал, че в най-голяма степен избуя и се увеличи през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование – търсене заради самото висше образование, не заради реализацията”, добави министър Красимир Вълчев.

От Съвета на ректорите подкрепят идеята. Промени ще има и при евростипендиите. Парите за тях вече ще се осигуряват от хазната, а ректорите ще решават какъв да е размерът им и на колко студенти да се дават.

 

Подобни статии

Top