Новоудостоените почетни граждани: Горди сме, че сме асеновградчани!

Развълнувани и с благодарност приеха най-голямото отличие на Асеновград новите почетни граждани актьорът Иван Иванов и писателят Петър Динчев.

На официална церемония днес, в присъствието на близки и приятели,  те бяха удостоени с почетното звание на родното място.  

Развълнувам съм! Ако нещо съм целял с работата и творчеството си, това е да предизвикам възхищение. С това признание вие ме трогнахте, зарадвахте ме и ми показахте, че вървя в правилната посока, каза един от любимите актьори на поколения българи Иван Иванов.

„Това е голямо отличие за мен. То съвпада с моя 80-годишен юбилей, но престижните награди, които получих за моята кръгла годишнина  са несравними с признанието на моя роден град. Асеновград за мен е много скъп. Всичко, което ми е най-мило от детството и юношеството е свързано с Асеновград. Повярвайте ми, обичам го!, емоционално благодари и авторът на десетки книги и носителят на високи отличия Петър Динчев.

Иван Иванов и Петър Динчев бяха избрани за почетни граждани на Асеновград на последното заседание на Общинския съвет. Официалната церемония по удостояването им, по традиция се състоя в криптата на църквата „Света Богородица-Петричка” на Асенова крепост.

„Почетните съграждани са малкият връх, който Асеновград всяка година изживява. Иван Иванов и Петър Динчев са вселени на духа, талант, усет към живот и творчество. Те не са просто творци с асеновградски корен, те са вселени”, подчерта в обръщението си кметът на града д-р Емил Караиванов.

Освен почетното отличие Иван Иванов и Петър Динчев получиха като спомен картини на асеновградски художници и цветя.

Подобни статии

Top