Няколко медицински дела във фокус на пловдивския съд

Апелативните магистрати поемат два случая, завършили със смърт на пациенти

Няколко медицински дела ще преразгледа пловдивският Апелативен съд през идната седмицата, става ясно от редовния бюлетин на институцията.

Първото касае жалби на трима лекари срещу присъдите им от Окръжния съд в Пловдив. Г. Ф., Г. М. и П. Т. са осъдени всеки на пробация за срок от шест месеца, с по две пробационни мерки. Всеки от тях е признат за виновен за това, че на 08. 08. 2009 година в качеството си на дежурен лекар във Втора хирургична клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ поради немарливо изпълнение на лекарската професия и при независимо съпричиняване с всеки от подсъдимите е причинил смъртта на 75- годишен пациент с инициали Б. А., настъпила на 13. 08. 2009 година, като е нарушил Наредбата за оказване на спешна медицинска помощ на министъра на здравеопазването. Тримата лекари били специализанти в болницата.

Установено е, че възрастният мъж е опериран от карцином на стомаха на 03.08., но след преместването му от КАРИТ в отделението на 06.08, той вдигнал температура и развил перитонит. Никой от тримата подсъдими обаче не го прегледал по време на дежурствата им в клиниката от 7.09 до 9.08. Едва на 10. 08. 2009 година лекарят, който извършил операцията, установил перитонита и направил втора спешна операция, но въпреки това, на 13. 08. 2009 г. пациентът починал.

Вторият случай касае дело, образувано по внесен в съда протест на Окръжната прокуратура в Хасково срещу присъда, постановена от Окръжен съд – Хасково, с която доктор С. П. е бил признат за невинен.

Той е обвинен в това, че на 19. 08. 2009 г. в Хасково в качеството си на лекар ординатор в Хирургично отделение на Многопрофилна болница за активно лечение – Хасково поради немарливо изпълнение на медицинската си професия и като не изпълнил вменените му задължения като лекар ординатор, причинил смъртта на В. В., който бил докаран в болницата с наранявания при инцидент в мина.

Делата са с повишен обществен интерес за разглеждане в открити заседания, посочват от Апелативния съд.

Подобни статии

Top