Няма да събарят Бетонния мост засега, ще го реконструират

Това е залегнало в допълнително споразумение на общината с НКЖИ, което ще се гласува на сесията днес

Реконструкция на същесвуващия Бетонен мост, а не събарянето му предвижда последното на този етап допълнително споразумение между Община Пловдив и  НКЖИ за изграждането на пробива под Централна гара и модернизацията на жп-линията. Допълнителното споразумение ще бъде гласувано в извънреден порядък на сесията на Общинския съвет днес. То е внесено от кмета Здравко Димитров.

От обяснителната записка към проекторешението става ясно, че надлезът няма да се събаря, а ще се реконструира. От своя страна НКЖИ се задължава да организира изпълнението на проектирането на обекта и подобектите към него – комуникационно-транспортния пробив под Централна гара, две пасарелки и да представи инженерно-техническо решение за извършване на реконструкцията на съществуващия Бетонен мост.

Освен това в проекторешението е записано също, че двете страни – общината и железопътната компания ще търсят съвместно източници на финансиране за запазване на пътната връзка.

Ще се създаде и нова транспортна връзка посока север-юг. Така значително ще се улесни транспортната връзка между дветечасти на Пловдив, разделени от жп линията.

Общо 29 точки влизат в дневния ред на сесията днес, две от тях са извънредни. Сред предложенията са дарение за нуждите на Областна дирекция на МВР – Пловдив на експресни тестове за наркотици, разпоредителни сделки, подпомагане на социално слаби пловдивчани и др.

Подобни статии

Top