Няма грип А, няма грип Б! Ако имате симптоми, вероятно е COVID-19

Пулмолог сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар

В момента наблюдаваме нарастване на броя на заразените, което ще постави всички системи под напрежение. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар. Намаляването на разпространението му може да стане със спазване на дистанция и поддържане на хигиена на ръцете.

Когато имате макар и минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура и други симптоми, имайте предвит, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. В момента няма други инфекции, няма грип А, няма грип Б. Вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, останете си вкъщи. Не разпространявайте инфекцията, призова медикът.

Според него в момента е важно обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките и справянето с кризата.

Има много променливи, които касаят както приема, така и действията в болниците. Спазването на протоколите е много важно. Съществено нещо е всеки един компонент от този процес да се мониторира, защото единствено чрез данни можем да управляваме кризата, каза още той.

Д-р Симидчиев е на мнение, че по-често човек сам може да усети неразположение и да се самоограничи. При по-сериозни симптоми – ускорено дишане, сърцебиене, задух, е редно човек да се свърже с Бърза помощ, смята пулмологът. Той посъветва често да проветряваме помещенията, тъй като сгъстеният въздух е опасен. Основният риск бил близкото разстояние между хората и неносенето на предпазни средства.

Източник: NOVA
Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top