Няма нови заразени от коронавирус, случаите остават 81

Подготвя се лаборатория в Пловдив, потвърдиха от щаба

81 остават случаите на заразени с коронавирус у нас, съобщи на редовния си сутрешен брифинг председателят на Националния координационен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Не е ясно колко проби се очаква да бъдат готови днес.

Подготвя се разкриването на вирусологична лаборатория в Медицинския университет в Пловдив, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той е провел разговор с ректора на университета проф. Мурджева.

„Имат желание и готовност да открият лаборатория в университета. Молекулярните биолози от университета ще минат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора. Щабът ще помотне лабораторията да тръгне бързо“, посочи Кунчев.

Здравко Димитров: Пловдив ще има лаборатория за тестване на коронавирус

Според ген. Мутафчийски в Бургас и Плевен също може да бъдат разкрити лаборатории, но специалистите, които ще работят в тях, трябва да бъдат обучени.

Засега няма основания друг град, освен Банско, да се постави в карантина, подчерта началникът на Националния координационен щаб. Той съобщи, че в света заразените от коронавирус са станали 200 000, 7890 са новите случаи за изминалото денонощие.

31 500 за заразените в Италия, като цифрата главоломно достига броят на болните в Китай. 11 000 са случаите в Испания, 9 300 в Германия. 93 нови случая има в Корея, 13 са само случаите в Китай. В САЩ заразените са 6 500, като вече във всички щати има случаи на заразата. В  Швейцария броят на положителните случаи за коронавирус са 2 700. Почти 400 са случаите в Гърция, В Словения са 275. В Турция за последното денонощие новозаразените са 71.

Съобщено бе, че бременните жени са по-чувствителни към коронавируса заради хормоналните и имунологични изменения в женския организъм по време на бременността. Засега не е доказано предаване на вируса от майката на детето. Възможно е да се получи такова предаване теоретично, стана ясно на брифинга. Затова се препоръчва раждане с цезарово сечение. Ням ариск на заразяване от майка към дете, докато то е в утробата, но е възможно това да стане при самото раждане.

На въпрос дали е доволен от взетите мерки ген. Мутафчийски отговори: „Не е въпросът аз дали съм доволен, важното е хората да разберат своята отговорност. Виждам, че наистина са се ограничили безцелните ходения по улицата, има мобилизация в обществото, което е радващо. Вероятно сме успели да събудим вниманието на хората, дори рационалните страхове“, подчерта генералът.

Подобни статии

Top