Няма завишаване на радиацията над България заради пожара край Чернобил

Гамафонът бил в рамките на обичайните стойности за страната

Няма повишаване на радиацията над страната ни заради пожара до Чернобил. Промяна в радиационния фон не се очаква. С такова извънредно изявление във връзка с радиационния фон в страната в 23.00 тази вечер излязоха шефовете на Пожарната главен комисар Николай Николов, на НИМХ – проф. Христомир Брънзов и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод публикации в интернет и запитвания притеснени хора, че над България може да да бъде пренесена радиация с въздушните маси, предвид североизточен вятър.

Гамафонът е в рамките на обичайните стойности за страната. Постовете за проследяването му са в цялата страна. Използват се 29 основни станции и десетки допълнителни, уточни директорът на националната пожарна главен комисар Николай Николов.

„Пожарът край Чернобил е погасен повече от 70 часа, радиационната обстановка в България в рамките на нормата“, заяви той и уточни, че го казва във връзка с получени десетки обаждания на притеснени хора.

„Прословутият пожар, възникнал този месец и обхванал няколкостотин декара гора, е вече погасен. Но получих много лични обаждания и предложих на премиера да направим тази пресконференция“, заяви още Николов.

„Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микросивърта за час“, посочи още главен комисар Николов.

Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване. „Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата“, допълни още той.

Нивата на радиация са толкова ниски, че не могат да бъдат засечени от уредите, успокои проф. Христомир Брънзов.

„Въздушният пренос е от Североизток, т.е. от Украйна към България, но отново системата показва, че няма да има абсолютно никакви промени в естествения радиационнен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси, е толкова малко, че не може да бъде отчетено“, каза още проф. Брънзов

„Във връзка сме с нашите колеги от Украйна, Молдова и Румъния. Знаем какво става и няма никаква опасност в момента“, успокои шефът на „Пожарната безопасност и защита на населението“

Източник: DarikNews

Подобни статии

Top