О.з.бриг. ген. Димитър Шивиков с изявление за кандидатурата на президента Радев за втори мандат - DC news

О.з.бриг. ген. Димитър Шивиков с изявление за кандидатурата на президента Радев за втори мандат

Очаква се ген. Шивиков да коментира и актуалната политическа ситуация в страната

Бригадният генерал от запаса Димитър Шивиков ще направи изявление по темата за обявената кандидатура на държавния глава Румен Радев за втори президентски мандат. Това ще стане на нарочна пресконференция днес от 10 часа в Пресклуба на БТА – Пловдив.

Очаква се ген. Шивиков да коментира и актуалната политическа ситуация в страната.

За ген. Шивиков:

Димитър Атанасов Шивиков е български военен деец, висш офицер от състава на Българската армия, със звание бригаден генерал.

Роден: На 18 август 1963 г. в с. Куртово Конаре, общ. Стамболийски, обл. Пловдив

Образование: НЕГ „Б. Брехт“, Пазарджик, НВУ „В. Левски“ във В.Търново, ВА „Г. С. Раковски“ в София и Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ

Служба в Българската армия: Започва службата си на офицер през 1986 г. в 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив, като преминава през длъжностите от командир на взвод до зам.- командир на бригадата. Автор е на девиза – „Там, където другите не могат!“. През 2006-а е произведен в заместник-началник на отдел „Специални сили“ в щаба по подготовка на Сухопътни войски. Оглавява същи отдел през 2008 до октомври 2012-а, когато е произведен в бригаден генерал и назначен за командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. С указ № 183/8.10.2015 г. е освободен от длъжността и от военна служба, след подадено заявление от него.

Мисии: В Ирак – от м. XI 2004 – м V 2005 г. е командир на Четвърти пехотен батальон, дислоциран в база „Еко“. В Афганистан – за периода март-септември 2010 г. е  Национален командир на 18-ти български контингент.

Отличия: В дългогодишната си кариера на офицер получава множество награди, в това число и Нагръден знак „За вярна служба под знамената“ IV, III, II и I степен.

Подобни статии

Top